Projekts

Līdzdalība valsts politikas veidošanas un uzraudzības procesos


Projekta norises laiks:
01.06.2016 - 31.10.2016
Projekta izmaksas:
5904,69 EUR
Finansētājs:
Sabiedrības integrācijas fonds


Kontaktpersonas

Agnese Frīdenberga


Autori

Providus


Projekta mērķis ir sniegt valsts institūcijām un lēmumu pieņēmējiem PROVIDUS ekspertīzi rīcībpolitikas veidošanas un uzraudzības procesos nozīmīgākajos šobrīd aktuālajos rīcībpolitikas jautājumos PROVIDUS ekspertīzes jomās - labas pārvaldības un tiesiskuma, iekļaujošas sabiedrības, sociālās uzņēmējdarbības, kā arī noziegumu prevencijas jautājumos. Tāpat projekta mērķis ir sniegt lēmumu pieņēmējiem, kā arī medijiem un caur tiem – plašākai Latvijas sabiedrībai – pārskatu par valdības un Saeimas padarītajiem, uzsāktajiem un neuzsāktajiem darbiem, lai labotu Zolitūdes traģēdijas izgaismotās sistēmiskās kļūdas.

Projekta aktivitātes:

Līdzdalība konsultatīvajās padomēs, komisijās un darba grupās, kā arī atzinumu sagatavošana, par aktuālajiem nacionāla līmeņa likumdošanas un rīcībpolitikas jautājumiem labas pārvaldības un tiesiskuma, iekļaujošas sabiedrības, sociālās uzņēmējdarbības, kā arī noziegumu prevencijas jautājumos. Tā rezultātā valsts un pašvaldību institūciju, pilsoniskās sabiedrības un mediju pārstāvjiem būs pieejama PROVIDUS ekspertīze par aktuālajiem likumdošanas un rīcībpolitikas jautājumiem, veicinot pārdomātu lēmumu pieņemšanu.

Uzraudzības papildināšana par Zolitūdes traģēdijā izgaismoto sistēmisko kļūdu labošanu. PROVIDUS atjaunos 2014. gadā uzsākto un 2015. gadā papildināto publisko uzraudzību Saeimas un valdības darbam, lai labotu sistēmiskās kļūdas nacionālajā likumdošanā un rīcībpolitikā četrās jomās, kas pēc Zolitūdes traģēdijas atklājās kā visproblemātiskākās – atbalsts cietušajiem, būvniecības kvalitāte, civilā aizsardzība, kā arī institūciju atbildība labot sistēmiskās kļūdas. Tā rezultātā lēmumu pieņēmējiem, medijiem un plašākai sabiedrībai tiks nodots materiāls, kas palīdzēs uzturēt spiedienu veikt nepieciešamos uzlabojumus, kā arī vājinās apgalvojumu, ka nekas pēc Zolitūdes traģēdijas neesot mainījies.

Projekta plānotie rezultāti:

Līdzdalība aptuveni 17 konsultatīvo padomju, komisiju un darba grupu tikšanās; 3 atzinumi; 10 komentāri medijos; 1 publikācija – uzraudzības atjaunošana par 21 uzdevuma izpildi; 1 paziņojums presei par uzraudzības rezultātiem un 2 brīvprātīgo piesaiste.

Projektā sasniegtie rezultāti:
Atzinumi:
„Atbildes uz 12 Valsts kancelejas jautājumiem par valsts pārvaldes politiku”;
„Viedoklis par Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā noteikto “pārdomu periodu””;
„Providus komentāri un priekšlikumi par Latvijas OGP Otrā rīcības plāna vidusposma izvērtējumu”;
„Par likumprojekta anotāciju “Sociālās uzņēmējdarbības likums””.

Publikācijas:
„Valsts pakalpojumi: sasniegt izcilību vai nepieļaut šausmas?”.
Zolitūde: Kļūdu labošanas trešais gads
Intervija: Traģēdija tiek aizmirsta
Viedoklis: Ringolds Balods par Zolitūdi

Projektu” Līdzdalība valsts politikas veidošanas un uzraudzības procesos” finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!