Raksts

Baltijas valstu pieredzes apmaiņas seminārs Rīgā


Datums:
23. maijs, 2024


Autori

Dārta PelseLaima Bērziņa


No 15. līdz 16. maijam Rīgā notika Baltijas valstu pieredzes apmaiņas seminārs, saistībā ar projektu "Ukrainas bēgļu uzņemšanas labās prakses Baltijas valstīs".

Semināra pirmajā dienā tika rīkota paneļa diskusija par nevalstisko organizāciju un pašvaldību lomu un mijiedarbību Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšanā. Diskusijā piedalījās četri eksperti:

  • Einike Uri, Tallinas pašvaldības labklājības departamenta migrācijas pakalpojumu attīstības vadītāja,
  • Tetiana Podolska, NVO “Ukraiņu Centrs” pārstāve,
  • Edgars Bērziņš, Jūrmalas pašvaldības izglītības pārvaldes vadītājs,
  • Inga Vismantienė, Akmenes pašvaldības vicemēre.

Diskusiju moderēja Domnīcas “Providus” pētniece Dārta Pelse. Galvenie jautājumi, kas tika pārrunāti diskusijā bija: pilsoniskās sabiedrības loma Ukrainas civiliedzīvotāju uzņemšanā, integrācijā iesaistīto pušu uzdevumi, reaģējot uz krīzes situācijām, nevalstisko organizāciju loma saiknes veidošanā ar uzņemošo sabiedrību neformālu integrācijas aktivitāšu kontekstā, efektīvākas sadarbības dažādu integrācijā iesaistīto pušu starpā nepieciešamība, ukraiņu kopienas iesaiste nevalstiskās organizācijās Baltijas valstīs.

Semināra otrās dienas aktivitātes tika rīkotas Rīgas Domē sadarbībā ar Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centru. Eksperti no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas prezentēja integrācijas veiksmes stāstus valodas mācību, izglītības un nodarbinātības jomās:

  • Janika Hango, Tartu Welcome Centre vadītāja (Igaunija)
  • Liene Polence, Ventspils pašvaldības Izglītības pārvaldes izglītības darba speciāliste (Latvija)
  • Brigita Blavaščiūnienė, Lietuvas Nodarbinātības dienesta pārstāve (Lietuva)

Pēc katras prezentācijas semināra dalībnieki runātājiem uzdeva jautājumus. Pēc šī sekoja darbs darba grupās, kurās semināra dalībnieki apsprieda aktuālus izaicinājumus izglītības un nodarbinātības jomās. Noslēdzot darba grupas, dalībnieki no katras grupas prezentēja savus galvenos secinājumus, un parējiem bija iespēja komentēt tos. Seminārs tika noslēgts ar darbnīcu par kapacitātes stiprināšanas iespējām vietējām integrācijā iesaistītajām pusēm, balstoties uz ANO Bēgļu aģentūras Bēgļu integrācijas akadēmijas ietvaru. Darbnīcu moderēja Karolis Žibas, Integrācijas ierēdnis ANO Bēgļu aģentūras reģionālajā pārstāvniecībā Ziemeļeiropā.

 

Baltijas valstu pieredzes apmaiņas seminārs tika rīkots sadarbībā ar ANO bēgļu aģentūru. Seminārs tika rīkots saistībā ar projektu “Ukrainas bēgļu uzņemšanas labās prakses Baltijas valstīs”


Projekts "Ukrainas bēgļu uzņemšanas labās prakses Baltijas valstīs"

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!

Vēl šajā tēmā

Baltijas valstu pieredzes apmaiņas seminārs Viļņā
Autors: Dārta Pelse 11.03.2024
Ziņojums par jauniebraucēju iekļaušanos politikas veidošanas procesā Rīgas valstspilsētas pašvaldībā
Autors: Dārta Pelse 06.03.2023