Raksts

Atjaunots vērtējums sistēmisko kļūdu labošanai pēc Zolitūdes traģēdijas


Datums:
19. novembris, 2014


Autori

Providus


Foto: flod

21 uzdevums četrās jomās: atbalsts cietušajiem, būvniecības kvalitāte, civilā aizsardzība, kā arī institūciju atbildība labot sistēmu.

Domnīca PROVIDUS publicējusi atjaunotu vērtējumu valdības un Saeimas padarītajiem, uzsāktajiem un neizpildītajiem uzdevumiem, lai labotu Zolitūdes traģēdijas izgaismotās sistēmiskās kļūdas.

Iesaistot atbildīgās institūcijas, citus neatkarīgos ekspertus un medijus, uzraudzība tiek turpināta par 21 uzdevumu četrās jomās – atbalsts cietušajiem, būvniecības kvalitāte, civilā aizsardzība, kā arī institūciju atbildība labot sistēmu. Vērtējumu vēl nepadarītajiem darbiem sniegusi arī Biedrība “Zolitūde 21.11.”.

Lielāko daļu uzdevumu institūcijas ir uzsākušas pildīt, tai skaitā, lai kontrolētu būvju drošību un plānotu plašāku sabiedrības izglītošanu par rīcību krīzes situācijās.

Jau paveikto darbu vidū ir paaugstinātie sodi par nelikumīgu būvniecību, kā arī sankcijas, ja būvnieku darba rezultātā bojā iet vairāk nekā divi cilvēki.

Tomēr vēl daudz darāmā, lai nodrošinātu būvniecības kvalitāti, tai skaitā, pārskatot valsts un pašvaldību iepirkumu kritērijus, kas liek izvēlēties zemākās cenas piedāvājumu. Tāpat būtu jāvērtē iespējas uz laiku no dalības publiskajos iepirkumos izslēgt uzņēmumus, par kuru reputāciju un spēju nodrošināt kvalitatīvu būvniecību pastāv šaubas.

Vēl darāmo darbu vidū ir arī nepieciešamība veidot atbildīgu cietušo atbalsta sistēmu, lai šādu traģēdiju gadījumos cietušajiem valsts spētu sniegt pārdomātu atbalstu viņu ilgtermiņa interesēs. Nesakārtots paliek jautājums par cietušo aizsardzību, kuri dzīvo nereģistrētās partnerībās.

Tāpat neuzsākts ir darbs pie sabiedrisko komisiju regulējuma, kas ļautu nodrošināt neatkarīgu vērtējumu par valsts rīcību krīzes situācijās un sniegtu priekšlikumus nepieciešamajām izmaiņām likumdošanā vai rīcībpolitikā.

PROVIDUS visu gadu sekojis līdz valsts līmeņa likumdošanas un normatīvo aktu grozījumiem, kas labo Zolitūdes traģēdijas izgaismotās sistēmiskās kļūdas. Vērtējumā izmantota arī informācija no premjeres vadītajām tikšanām ar traģēdijā cietušajiem, kurās piedalās arī PROVIDUS pārstāvji.

Izvērtējumā nav iekļauti pašvaldību, t.sk. Rīgas domes normatīvo aktu grozījumi, kā arī institūciju darītais, lai stiprinātu sabiedrības drošības sajūtu, piemēram, pašvaldību būvvalžu veikto 557 būvju apsekošanu, kas nodotas ekspluatācijā pēdējo 5 gadu laikā, vai Valsts darba inspekcijas veiktās pārbaudes lielveikalu tirdzniecības uzņēmumos, tai skaitā uzņēmumā Maxima.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!