Pētījums

Sociālie uzņēmumi – nevalstiskās organizācijas Latvijā


Foto: Jer Thorp

Kādi ir sociālie uzņēmumi Latvijā, kas tiem raksturīgs, kādā juridiskajā ietvarā tie darbojas un kā tie atšķiras no ārvalstu sociālajiem uzņēmumiem? Domnīca PROVIDUS veikusi sociālo uzņēmumu izpēti.

Sociālais uzņēmums un sociālā uzņēmējdarbība ir jēdzieni, kurus zina un lieto tikai daži indivīdi vai uzņēmumi, apzīmējot veiktās aktivitātes sociālo problēmu risināšanā. Šo jēdzienu izmanto, aprakstot uzņēmuma darbību, kas nodarbina cilvēkus ar īpašām vajadzībām, kā arī raksturo dažādus labdarības veikaliņus, un protams, šo jēdzienu attiecina uz organizācijām, kas sniedz dažādus sociālos pakalpojumus. Sociālā uzņēmējdarbība ir jauns koncepts, un pagaidām Latvijā nav likuma, kas šo jomu regulē. Tāpat mums nav vienota skaidrojuma vai kritēriju kopuma, kas ļautu nošķirt sociālos uzņēmumus no nevalstiskās organizācijas vai komersanta.

Neskatoties uz faktu, ka Latvijā savu ietvaru sociālajai uzņēmējdarbībai vēl tikai veidojam, ir daudz uzņēmumu un nevalstisko organizāciju, kuras faktiski atbilst kritērijiem, kas raksturo sociālo uzņēmumu citur Eiropā.

Pētījuma gaitā veiktajā aptaujā piedalījās 25 uzņēmumi, kas sevi identificē vai uzskata, ka viņu darbība atbilst sociālā uzņēmuma kritērijiem.

Galvenie pētījuma secinājumi:

– Lielākā daļa sociālo uzņēmumu izvēlējušies biedrības juridisko formu;
– Pusei organizāciju ir sabiedriskā labuma organizāciju statuss;
– Lielākā daļa organizāciju strādā ar projektu konkursos iegūtu finansējumu;
– Tikai nelielu daļu no sociālo uzņēmumu budžetiem veido ienākumi no saimnieciskās darbības;
– Sociālo uzņēmumu darbības jomas pārsvarā ir saistītas ar dažādu izglītojošo pasākumu organizēšanu un veikšanu;
– Tikai nedaudzi sociālie uzņēmumi nodarbina pastāvīgos darbiniekus;
– Visi sociālie uzņēmumi savā darbībā iesaista brīvprātīgos.

(Sociālie uzņēmumi – nevalstiskās organizācijas Latvijāpdf)

Sociālie uzņēmumi – nevalstiskās organizācijas Latvijā

/

Publikācija sagatavota projektā PROVIDUS – valsts partneris politikas plānošanas un veidošanas procesā. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija NVO darbības atbalsta programmas ietvaros. NVO darbības atbalsta programma tiek finansēta ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta in Latvijas valsts finansiālu atbalstu.

Plašāka informācija par finansējuma sniedzēju: www.sif.lv, www.eeagrants.org, www.eeagrants.lv


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!