Raksts

Tiesas spriedumu pieejamība


Datums:
31. janvāris, 2019


Autori

Providus


2014.gadā Latgales apgabaltiesa PROVIDUS pētniekam Valtam Kalniņam, kurš apkopoja datus par korupcijas lietām, atteica izsniegt spriedumu kādā krimināllietā, norādot, ka tas vēl nav stājies spēkā, proti, ir pārsūdzēts. Valts Kalniņš šo atteikumu pārsūdzēja.

2019.gadā 31.janvārī Senāta Administratīvo lietu departaments apmierināja Valta Kalniņa kasācijas sūdzību. Ar Latvijas Republikas Senāta spriedumu iespējams iepazīties šeitpdf.

Senāta spriedumā ietvertas šādas galvenās atziņas:

1) Atklātā tiesas sēdē izskatītā krimināllietā publiski pasludināts spriedums atzīstams par vispārpieejamu informāciju. Tas nozīmē, ka interesentiem no tiesībām uz informācijas pieejamību izriet tiesības saņemt šādu spriedumu.

2) Jāņem vērā tas, ka sabiedrības informētība par publiski pasludināta tiesas sprieduma saturu varētu pastiprināt sabiedrības interesi par konkrētās lietas izskatīšanu turpmākajā tiesvedības gaitā nevar tikt aplūkots kā iemesls, kas traucē lietas izskatīšanu tiesā, jo tiesai, pildot savas funkcijas, ir jāapzinās lietu izskatīšanas atklātības nozīmīgs un jāspēj izskatīt lietu arī tad, ja sabiedrībā paralēli tiek pausti dažādi viedokļi saistībā ar izskatāmo lietu.

3) Senāts atkārtoti uzsver, ka sprieduma publiska pasludināšana pēc savas jēgas nozīmē to, ka sprieduma saturs tiek padarīts publiski pieejams. Tādējādi, ja tiesas spriedums ir taisīts atklātā tiesas sēdē izskatītā lietā un pasludināts publiski, tad šāda sprieduma saturam ir jābūt publiski pieejamam.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!