Raksts

Sagatavoti izziņas materiāli diskusijas veicināšanai par migrāciju


Projekts:
Migrācijas vizualizācija

Datums:
13. marts, 2018


Autori

Providus


Ar mērķi veicināt migrācijas jautājumu iekļaušanu vidusskolu programmu mācību stundās, kā arī lai paplašinātu izpratni par migrācijas procesiem un to nozīmību Latvijas sabiedrībā, sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS izveidojis virkni materiālu, kuru veidošanā izmantoti nevalstiskās organizācijas "Migration Matters" video.[file-plain url=/article_files/3492/original/Nodarbības_Par_Migrāciju.pdf?1531832107]Pilns materiālu apkopojums pieejams šeit[/file-plain]

Laikā, kad migrācija nereti nokļūst ziņu virsrakstos, ir būtiski, lai uzņemošo valstu sabiedrības ir informētas un izglītotas par migrāciju kā procesu, par dažādo migrantu un bēgļu izcelsmi, un par integrācijas procesu norisi. Tas ir īpaši svarīgi Latvijā, kur jautājumi par darbaspēka trūkumu, bēgļu uzņemšanu un emigrācijas apjomiem ir arvien klātesoši politiskajā dienaskārtībā, bet sabiedrības attieksme pret imigrāciju – galvenokārt negatīva. Saskaņā ar Eirobarometra aptaujas datiem, 51% Latvijas iedzīvotāju ir pret imigrāciju no citām ES dalībvalstīm, savukārt 86% ir pret imigrāciju no trešajām valstīm. Turklāt 84% respondentu nesaskata imigrācijas pienesumu Latvijas ekonomiskajai izaugsmei. Negatīva attieksme vērojama ne tikai pret tiem, kuri ieradušies Latvijā darba vai izglītības nolūkos vai kā investori. Arī tie, kuriem nepieciešama aizsardzība, nesastopas ar viesmīlīgu attieksmi. SKDS aptaujas dati liecina, ka 88% Latvijas iedzīvotājus uztrauc patvēruma meklētāju ierašanās, uz 30% saskata šo grupu kā apdraudējumu Latvijas drošībai.

Līdzās sabiedrības samērā negatīvajai attieksmei un mediju veidotajam diskursam par migrāciju, ar migrāciju un integrāciju saistītie jautājumi ir maz apspoguļoti mācību materiālos pamatskolas un vidusskolas līmenī, tiem nav īpaši veltītu studiju programmu augstskolās Latvijā, kā arī pedagogiem trūkst prasmes par šiem tematiem mācīt skolēnus. Tāpat, zināšanu un atbalsta trūkums nereti kavē skolu atvērtību jauniebraucēju vai remigrantu bērniem. Sniedzot pamatinformāciju par migrācijas procesiem un ieskatu pašu migrantu pieredzē, ir iespējams veicināt informētību un izpratni par migrāciju, jauniebraucējiem un viņu integrāciju vienā no nozīmīgākajiem integrācijas forumiem – skolā, kā arī pilnveidot skolēnu prasmes analizēt medijos prezentēto informāciju.

Sabiedriskās politikas centra PROVIDUS projekts “Migrācijas vizualizācija” ir atbilde uz šiem izaicinājumiem. Šajā projektā ir izstrādātas plāni četrām mācību stundām, kuru mērķi ir veicināt izpratni par migrācijas procesiem, ieguvumiem no migrācijas, migrācijas iemesliem un piespiedu migrāciju, smeļoties iedvesmu Migration Matters izveidotajos tiešsaistes video-kursos.

Esam iztulkojuši divus video kursus, pievienojot tiem subtitrus latviski un krieviski. “Migration 101” jeb “Pamatfakti par migrāciju” atbild uz sabiedrībā bieži izskanošiem mītiem, un to vada viens no zināmākajiem migrācijas procesu pētniekiem, Amsterdamas Universitātes profesors Heins de Hāss (Hein de Haas). “A Migrant’s View” jeb “No migranta skatupunkta” ļauj ieskanēties pašu migrantu un patvēruma meklētāju balsīm un stāstiem ar pētnieces un aktīvistes Nāsimas Madžidi (Nassim Majidi) palīdzību. Citus Migration Matters kursus varat atrast šeit vai Migration Matters YouTube kanālā, izmantot tos savās stundās vai aktivitātēs, lai rosinātu sarunu par migrāciju un integrāciju, kā arī pašu skatupunkta paplašināšanai.

Migration Matters ir nevalstiska organizācija, kas dibināta 2016.gada janvārī Vācijā. Tās mērķis ir veicināt zināšanās balstītas diskusijas par migrācijas jautājumiem. Organizācija veido video kursus, izmantojot pētījumus, risinājumos bāzētus priekšlikumus un oriģinālas idejas, ko prezentē vadošie jomas pētnieki, praktiķi, kā arī paši migranti un bēgļi.

Projektu finansiāli atbalsta:
British Council pārstāvniecība Latvijā
ASV vēstniecība Rīgā

Papildu informācija: agnese.lace@providus.lv vai rasmuss.geks@providus.lv

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!