Projekts

Migrācijas vizualizācija


Projekta norises laiks:
01.11.2017 - 01.05.2018
Projekta izmaksas:
6074 EUR
Finansētājs:
Britu Padome, ASV vēstniecība Rīgā


Kontaktpersonas

Rasmuss Filips Geks


Autori

Providus


Projekta mērķis ir veicināt migrācijas jautājumu iekļaušanu vidusskolu programmu sociālo zinību stundās, lai paplašinātu izpratni par migrācijas procesiem un mainītu viedokli par jaunatbraucējiem Latvijas sabiedrībā.

Projektā izveidotie materiāli:

Četras nodarbības par migrāciju vidusskolēniempdf

Video materiāli ar subtitriem latviešu un krievu valodās:
1) Kurss “Pamatfakti par migrāciju ar Heinu de Hāsu”
2) Kurss “No migranta skatupunkta”

Projektā īstenotie pasākumi:

    • 1)

Migration Matters video tulkojumi

    • . Projekts paredz

Migration 101

    • un

A Migrant’s View

    • video kursu satura tulkošanu uz latviešu un krievu valodām.

 

    • 2)

Mācību stundu plānu izveide.

    • Rakstisku plānu izstrāde sociālo zinību mācību stundām par migrācijas jautājumiem, kurās tiks izmantoti tulkotie video. Mācību stundu plāni apkopos metodes, lai iepazīstinātu klasi ar video saturu, rekomendācijas diskusiju jautājumiem, ieteikumus stundu plāniem un klases aktivitātēm, kā arī padomus, kā iekļaut video saturu sociālo zinību mācību programmās.

 

    • 3)

Atklāšanas pasākums.

    • Vienas dienas atklāšanas pasākums un darbnīca skolotājiem, kas norisināsies Rīgas Ekonomikas augstskolas telpās. Tajā plānots iepazīstināt skolotājus ar projekta mērķiem, tulkotajiem video, izstrādātajiem mācību stundu plāniem, un tajos aprakstītajām mācību metodēm.

 

    • 4)

Reģionālie mācību pasākumi.

    • Četras reģionālās darbnīcas dažādās vietās Latvijā, kurās katrā piedalīsies 15 – 20 skolotāji. Darbnīcas iepazīstinās skolotājus ar tulkotajiem video un izstrādātajiem mācību stundu plāniem, kā arī dos skolotājiem iespēju praktizēt video izmantošanu savās mācību stundās.

 

    • 5)

Publicēšana un atgriezeniskā saite.

    Video latviešu un krievu valodās tiks publicēti internētā, un būs brīvi pieejami visiem ieinteresētajiem skolotājiem un skolēniem.

Plānotie projekta rezultāti:

    • 1) 18 video materiāli par migrācijas jautājumiem tiks iztulkoti uz latviešu un krievu valodām ar mērķi veicināt toleranci un sapratni par migrācijas procesiem un jaunatbraucējiem Latvijas sabiedrībā.

 

    • 2) Kopā piecās organizētajās darbnīcās piedalīsies vismaz 100 skolotāji. Papildus tam tiks izveidoti mācību stundu plāni, uz kuru pamata mācību stundas par migrācijas jautājumiem notiks vismaz 100 skolās. Skolotājiem tiks piedāvāti jauni resursi un mācību metodes sociālo zinību stundām, un skolēniem būs iespēja pilnveidot sapratni un kritiskās domāšanas prasmes saistībā ar migrācijas jautājumiem.

 

    • 3) Ar video saturu stundās iepazīsies vismaz 2000 vidusskolēni skolās ar latviešu un krievu valodu mācību apguvi. Projekts skolēnos veicinās lielāku izpratni par ES migrācijas politiku, kā arī toleranci un empātiju pret jaunatbraucējiem.

 

    4) Valsts izglītības satura centram tiks iesniegtas rekomendācijas par migrācijas un integrācijas jautājumu iekļaušanu mācību procesā, tai skaitā veidiem, kā mācīt skolēniem par tādām pamatkompetencēm kā tolerance, solidaritāte un laipnība.

Projektu finansiāli atbalsta:
Britu Padome
ASV vēstniecība Rīgā

Projekta sadarbības partneri:
Skola2030 / Valsts izglītības satura centrs
Quo tu domā?
Iespējamā misija
Rīgas Ekonomikas augstskolas Mediju studiju centrs

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!

Projekta publikācijas

Migration Matters video prezentācija: Vai Tu esi daļa no “mums” vai no “viņiem”?
Autors: Providus 27.02.2018
Sagatavoti izziņas materiāli diskusijas veicināšanai par migrāciju
Autors: Providus 13.03.2018