Pētījums

Ierobežojumi imigrantu bērnu tiesībām Latvijā


Gads:
2011
Organizācija:
Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS


Autori

Dace AkuleIveta Ķešāne


Šī politikas kopsavilkuma mērķis ir pievērst uzmanību imigrantu bērnu iespējām saņemt bezmaksas obligāto izglītību Latvijā.

Šobrīd Latvijas tiesiskajā regulējumā ir noteikts, ka bērni no trešajām valstīm, kas Latvijā uzturas ar termiņuzturēšanās atļauju (turpmāk tekstā – imigrantu bērni) nav tiesīgi saņemt valsts garantētu veselības aprūpi un sociālo palīdzību. Līdz 2010.gada pavasarim šie bērni arī nevarēja saņemt bezmaksas izglītību, jo Izglītības likums noteica, ka tā pieejama tikai bērniem, kuriem ir pastāvīgā uzturēšanās atļauja. Šī situācija bija pretrunā gan ar Latvijas, gan starptautiskajām tiesībām – Latvijas likumdošana visiem bērniem nodrošina bērna tiesības un brīvības bez jebkādas diskriminācijas, kamēr starptautiskās tiesības paredz, ka visiem bērniem ir jābūt iespējām obligāti un bez maksas saņemt vismaz pamatskolas izglītību, kā arī visiem bērniem ir jānodrošina iespēja saņemt pilnvērtīgu veselības aprūpi.

Ierobežota pieeja valsts garantētai veselības aprūpei, izglītībai un sociālajai palīdzībai negatīvi ietekmē šo bērnu labklājību un tālāko attīstību, kā arī nostāda imigrantu bērnus nevienlīdzīgā situācijā gan ar vietējiem bērniem, gan citu imigrantu grupu bērniem, tādējādi kavējot arī viņu sekmīgu integrāciju Latvijas sabiedrībā.

(Pievienotais failspdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!