Raksts

Analītisks ziņojums: tiesiskuma elementi jauniebraucēju integrācijas kursos


Domnīca PROVIDUS piedāvā iepazīties ar analītisku ziņojumu par tiesiskuma elementiem jauniebraucēju integrācijas kursos Latvijā. Ziņojums ir publicēts kā daļa no starptautiska projekta RACCOMBAT, kurā šī tēma tiek apskatīta arī citās ES valstīs.

Pēdējos gados jauniebraucēju skaits Latvijā sācis pieaugt. Nodarbinātības nolūkos uz Latviju dzīvot pārceļas cilvēki no Eiropas Savienības un citām valstīm, līdzi ņemot savas ģimenes. Arī remigranti atpakaļ uz dzīvi Latvijā pārceļas kopā arī dzīvesbiedriem no citām valstīm. Savukārt bēgļu krīzes rezultātā uz Latviju kopš 2016. gada pārmitināti arī vairāki simti patvēruma meklētāju. Prognozes liecina, ka citu valstu pilsoņu skaits Latvijā turpinās pieaugt, tādēļ spēja veicināt viņu veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā ir svarīgs politikas veidotāju uzdevums.

Tomēr Latvijas sabiedrība uz šādām pārmaiņās raugās skeptiski. Lai gan vairākums atbalsta remigrāciju un imigrāciju no ES dalībvalstīm, viedoklis pret cita veida imigrāciju ir negatīvs. Aizspriedumi pret iebraucējiem, it īpaši cilvēkiem ar citu ādas krāsu vai no valstīm ar atšķirīgu kultūru, novērojami arī ikdienā – iebraucēji saskaras ar noraidošu un diskriminējošu attieksmi meklējot darbu un dzīvesvietu, lūdzot atbalstu no valsts vai pašvaldības, kā arī vispārīgi mēģinot uzsākt dzīvi Latvijā[ 1 ].

Lai pievērstu Latvijas politikas veidotāju uzmanību šai problēmai, domnīca PROVIDUS piedalās starptautiskā projektā RACCOMBAT. Tā mērķis ir ieviest tiesiskuma elementus citu valstu pilsoņu valodas un sociālo prasmju apguves procesā, tādējādi uzlabojot iebraucēju spējas savas tiesības aizstāvēt. Vienlaikus projekta aktivitātes palīdz veicināt efektīvāku integrācijas jautājumu iekļaušanu atbalstošo politiku veidošanā, kā arī iepazīstināt sabiedrību ar labo praksi sociālo prasmju apguvē.

Šis pētījums analizē sociālās integrācijas atbalsta pasākumus Latvijā caur tiesiskuma prizmu. Tajā apkopota informācija par dažādām jauniebraucēju grupām pieejamajiem integrācijas atbalsta pasākumiem, ar diskriminācijas novēršanu saistītiem normatīvajiem aktiem, kā arī par valstī pieejamām procedūrām no diskriminācijas cietušo tiesību aizsardzībai. Pētījumā tiek vērtēts, cik lielā mēra integrācijas atbalsta pasākumi satur informāciju par tiesiskumu un diskriminācijas novēršanu, kā arī sniegti ieteikumi, kā šos atbalsta pasākumus uzlabot.

Pilns pētījuma teksts pieejams šeitpdf.

Šis pētījums papildina iepriekšējo projektā publicēto pētījumu, kurā tika uzskaitīti atbalsta pasākumi iebraucēju sociālo prasmju apguvei un integrācijai. Abi pētījumi ir daļa no lielāka pētījumu kopuma, kurā ar integrāciju un diskrimināciju saistītie jautājumi tiek apskatīti arī citās ES valstīs.

Projekta finansējums tiek nodrošināts Eiropas Savienības programmas „Tiesības, vienlīdzība un pilsonība” 2014.-2020. gadam ietvaros.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!