Raksts

18.novembris


Datums:
18. novembris, 2007


Autori

Dace Akule


Super! Šis vārds manās piezīmēs par prezidenta 18.novembra uzrunu parādījās divas reizes. Uz agrāko publisko izpausmju (arī medijos) fona, šī bija tiešām pārsteidzoši laba runa, kurā bija gan precīzs šodien apraksts, gan cerība uz pašu veidotu labāku jau tuvāko nākotni. Šodiena – slimā morālā vide, necieņa, vērtību trūkums, aiz likumiem pazaudēti ētikas principi, politiskā augstprātība, korupcija, dārgākie tilti pasaulē, iedzīvotāju neticība valstij. Cerība – piespiedīsim Saeimu strādāt, neļausim jauno valdību veidot “kā ierasts”, pieprasīsim atbildību. Arī no paša prezidenta, kad viņš nominēs jauno premjerministru, kurš – kā teikts runā – gūs sabiedrības atbalstu un kuram būs skaidrs, sabiedrībai saprotams mērķis.

Kad pēc runas pārslēdzos uz TV3 un “Nekā personīga”, klausījos tās partijas pārstāvjos, kuras priekšsēdētājs šobrīd nodarbojas ar jaunās valdības deklarācijas rakstīšanu. Helēna Demakova uzskata, ka pašreizējās Kalvīša valdības deklarācija ir lieliska. Edmunds Krastiņš nesaprot, kādu jaunu piedāvājumu vēlētāji grib, un viņam sākot likties, ka cilvēki pieprasa nodokļu nemaksāšanu un visa sagaidīšanu no valsts. Bet Kalvītis pats domā, ka ir jāsastāda darāmo darbu saraksts, un tad jāmeklē kompetents kandidāts to izpildei, it kā Kalvītim kāds ir uzlicis pienākumu ne tikai meklēt sava darba turpinātāju, bet arī viņu apmācīt, iedodot darāmo sarakstu. Būtībā šāda rīkošanās pielīdzina Kalvīša valdības 5.decembrī nolikto demisiju normālam gadījumam darba vietās, kad darba ņēmējs dažādu iemeslu dēļ vairs nevar turpināt darbu, un tad nu ar darba devēju vienojas, ka aizgājējs ievadīs darbā pēcnācēju. Tikai Kalvīša demisijas gadījumā es neredzu, ka darba devējs – tauta, vēlētāji – grib, lai Kalvītis apmāca pēcnācēju un raksta darāmo darbu sarakstu. Drīzāk Kalvītis ir situācijā, kad darba devējs viņu ir atlaidis un nav devis mandātu ne ievadīt darbā pēcnācēju, ne veidot darbu sarakstu. Bet daudzi Tautas Partijā, kā arī LPP/LC to nesaprot vai izliekas nesaprotam, un gaida, ka, lietussargu protestiem nomierinoties, to vairs nesapratīs arī premjerministra faktiskais darba devējs.

Ceru, ka tas tā nebūs, un, ka Zatlera 18.novembra runa iedvesmos ne tikai Latvijas iedzīvotājus, bet arī viņu pašu nominēt premjera amatam kādu, kas saprot, ko gaida Latvijas iedzīvotāji: pirmkārt, godīgu politiku, tiesiskumu un demokrātiju, un tikai otrkārt, inflācijas apkarošanu un citas lietas.

P.S. Viens “super” bija par to, ka Zatlers jau kārtējo reizi savās publiskajās runās piemin Reformas līgumu un to, ka arī Latvijas iedzīvotājiem ir jābūt atbildīgiem arī par notikumiem Eiropā. Tieši tā, un sākt varētu ar to, ka nopietni jāizskaidro šī Reformas līguma būtība iedzīvotājiem Latvijā un citviet Eiropas Savienībā.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!