Projekts

Imigrantu politiskās līdzdalības iespējas Latvijā, Igaunijā un Polijā


Projekta norises laiks:
20.12.2010 - 31.10.2011
Projekta izmaksas:
31,200 USD
Finansētājs:
Policy Association for an Open Society (PASOS), Local Government and Public Service Reform Initiative


Autori

Dace Akule


Lai to noskaidrotu, tika analizētas:

·         Pastāvošās imigrantu politiskās līdzdalības formas – likumdošana un pieredze – attiecībā uz tiesībām izveidot un iesaistīties nevalstiskajās organizācijās, tiesībām iesaistīties arodbiedrībās un politiskajās partijās, tiesībām balsot un iesaistīties konsultācijās par politikām, kas tiešā veidā ietekmē imigrantus. Šajā pētījuma daļā tika intervēti arī pārstāvji no nevalstiskajām organizācijām, kas pārstāv imigrantus vai strādā ar imigrantu integrācijas jautājumiem. Valdošās koalīcijas politisko partiju pārstāvji tika intervēti, lai analizētu politiķu atvērtību imigrantu integrācijas jautājumiem un valsts politisko klimatu attiecībā uz imigrantu politisko līdzdalību.

·         Pētīti projekti, kas tiek ieviesti no Eiropas Trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonda, lai analizētu, vai šie projekti uzrunā un veicina imigrantu politisko līdzdalību.

Katras valsts situācija tika salīdzināta, izmantojot Imigrantu integrācijas politikas indeksu (MIPEX www.mipex.eu ) kas salīdzina visu ES valstu likumdošanas normas, kas ietekmē imigrantu integrāciju.  

Izmantojot trīs valstu ziņojumus, tika publicēts salīdzinošs pētījums, kas ir pieejams šeit. Tā rezultāti tika apspriesti nacionālās konferencēs, kā arī aprakstīti politikas apkopojumos – ar fokusu uz katras valsts situāciju (latviešu, igauņu un poļu valodās).

Pētījumi par katras valsts situāciju (angļu valodā) pieejami šeit: Latvijas pētījums, Igaunijas pētījumsPolijas pētījums

Lai diskusijās būtu arī imigrantu perspektīva, projekta ietvaros tika veidoti video blogi (valsts valodā), vaicājot trešo valstu valstspiederīgo viedokli par pastāvošajām un nepieciešamajām līdzdalības iespējām. Latvijas video blogi pieejami šeit.  

2011.gada 28.septembrī Briselē pasākumā “Do citizens really know best? Obstacles to Political Participation of Third Country Nationals in Latvia, Estonia and Poland” tika diskutēts par salīdzinošā pētījuma un politikas apkopojuma secinājumiem, fokusējoties uz Eiropas trešo valstu valstspiederīgo integrācijas fonda ieviešanu. Apkopojums „Time for Improvement: Obstacles to Political Participation of Immigrants in Estonia, Latvia and Poland” pieejams šeit.

Projekta pamatā ir ES imigrantu integrācijas politikas kopīgie pamatprincipi (pieņemti 2004.gadā), kas iekļauj imigrantu politisko līdzdalību. Kopš Lisabonas līguma stāšanās spēkā, ES ir juridisks pamats strādāt ar imigrantu integrācijas jautājumiem. Turklāt 2009.gada decembrī ES dalībvalstis pieņēma Stokholmas programma, kurā teikts, ka “Savienībai ir jānodrošina taisnīga izturēšanās pret trešo valstu valstspiederīgajiem, kas legāli uzturas dalībvalstu teritorijā. Īstenojot aktīvāku integrācijas politiku, vajadzētu tiekties uz to, lai viņiem piešķirtu tiesības un pienākumus, kas ir salīdzināmas ar Savienības pilsoņu tiesībām un pienākumiem”.

Projekta partneri: Institute of Public Affairs (Polija), Institute of Baltic Studies (Igaunija), Migration Policy Group (Beļģija).


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!