Pētījums

Atjaunojošā taisnīguma prakšu izlase Eiropā


Gads:
2015. gads
Organizācija:
Domnīca PROVIDUS; Starptautiskā Juvenālās Justīcijas Observatorija (International Juvenile Justice Observatory); Juvenālās justīcijas Eiropas Padome (European Council for Juvenile Justice)


Autori

Providus


Foto: SOMBILON PHOTOGRAPHY | GALLERY | VIDEOGRAPHY

Iznācis pirmais sējums par atjaunojošo juvenālo justīciju Eiropas Savienības valstīs.

2014.-2015.gadā domnīca PROVIDUS sadarbojās ar Starptautisko Juvenālās Justīcijas Observatoriju (International Juvenile Justice Observatory) un Juvenālās justīcijas Eiropas Padomi (European Council for Juvenile Justice), lai sagatavotu pirmo sējumu Eiropas pētījumam par atjaunojošo juvenālo justīciju.

Kā pētījuma priekšvārdā norāda ANO Ģenerālsekretāra Īpašā pārstāve jautājumos par vardarbību pret bērniem Marta Santos Pais, atjaunojošā taisnīguma pieejas veicina izmaiņas tajā, kā mēs uztveram noziedzīgu nodarījumu un kā uz to reaģējam.

Atjaunojošais taisnīgums ļauj atkāpties no formālas personas sodīšanas un ir vērsts uz to, lai nepieciešamā uzmanība tiktu veltīta arī noziedzīgu nodarījumu cēloņiem un sekām, par galveno mērķi izvirzot nodarītā pāridarījuma atlīdzināšanu.

Atkarībā no konkrētajiem lietas apstākļiem un nodarītā kaitējuma, atjaunojošā taisnīguma pieejas var pielāgot izmantošanai dažādos kontekstos un dažādos veidos, piemēram, organizējot izlīgumu, samierināšanas procesu, skolu mediāciju un miera apļus.

ANO Ģenerālsekretāra Īpašā pārstāve arī uzsver, ka atjaunojošais taisnīgums, kas ņem vērā bērnu vajadzības, veicina gan bērnu rehabilitāciju, gan integrāciju apkārtējā sabiedrībā. Šo pieeju izmantošana sniedz iespēju satikties cietušajam, nepilngadīgajam likumpārkāpējam, bērna vecākiem vai aizbildņiem, bērnu tiesību aizsardzības iestāžu un tiesībsargājošo iestāžu speciālistiem, kā arī skolas un vietējās kopienas pārstāvjiem.

Koncentrēšanās uz abpusēju cieņu un attiecību stiprināšanu nodrošina iespēju atjaunojošā taisnīguma metodes izmantot gadījumos, kad bērni ir cietušie, liecinieki vai likumpārkāpēji, bez tam to var darīt visās kriminālprocesa stadijās.

“Pētījums un efektīvāko bērnu un jauniešu atjaunojošā taisnīguma prakšu izlase Eiropā – 28 Eiropas Savienības dalībvalstu momentuzņēmumi” ir pirmā no trim publikācijām, kas ieplānotas Juvenālās justīcijas Eiropas Padomes vadītajā projektā “Eiropas modelis atjaunošā taisnīguma izmantošanai darbā ar bērniem”.

Projekta mērķos ietilpst tādu stratēģiju identificēšana un attīstīšana, kas nodrošinātu plašāku, piemērotāku un efektīvāku atjaunojošā taisnīguma pieeju izmantošanu darbā ar bērniem, kas izdarījuši likumpārkāpumus.

(Pētījums angļu valodāpdf)

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!