Pētījums

Valsts cilvēktiesību biroja 1999. gada ziņojums


Gads:
2000


Autori

Providus


PĒTĪJUMU ANOTĀCIJAValsts Cilvēktiesību biroja Ziņojumā, saskaņā ar likumu Par valsts cilvēktiesību biroju, Birojs sniedz pārskatu par savu darbu 1999. gadā.

Ziņojumā tiek apskatīti aktuālākie cilvēktiesību jautājumi, ar kuriem biroja speciālisti strādājuši šī gada laikā: civilajām un politiskajām tiesībām (tiesības uz brīvību un personas neaizskaramību, biedrošanās un pulcēšanās brīvība, nediskriminācija, dzimumu līdztiesības jautājumi, tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, ticības brīvība, pilsonība un pārvietošanās brīvība, tiesības uz iesnieguma izskatīšanu un atbildes saņemšanu valsts iestādēs); ekonomiskajām, sociālajām un kultūras tiesībām (tiesības uz mājokli, uz sociālo drošību, uz darbu un uz īpašumu); atsevišķu sociālo grupu tiesības (bērnu tiesības, personu ar fiziskiem vai garīgiem traucējumiem tiesības, ieslodzīto un bijušo ieslodzīto tiesības, nelegālo imigrantu tiesības). Ziņojumā tiek detalizēti apskatīti arī tādi jautājumi, kā Biroja atzinums par likuma Par valsts valodu atbilstību starptautiskajām cilvēktiesību normām, Biroja viedoklis skolēnu eksāmenu novērtējumu lietā, dzimumu līdztiesības jautājumu analīze, likumprojekts Par viena dzimuma personu partnerattiecību reģistrāciju, kā arī Biroja Konsultatīvās padomes izveidošana.

1999. gadā VCB iesniedza pirmo prasības pieteikumu Latvijas Republikas Satversmes tiesai. Savā prasības pieteikumā VCB norādīja, ka to politiski represēto personu, kuras ieguva šādu statusu pēc 1997. gada 30. septembra, īpašuma tiesības tika nepamatoti ierobežotas, radot diskrimināciju pēc sociāli tiesiskā statusa.

Ziņojumā var atrast arī informāciju par svarīgākajiem notikumiem cilvēktiesību jomā: notikušajām konferencēm un semināriem par dažādiem cilvēktiesību jautājumiem, Birojā rīkoto diskusiju un apaļo galdu analīzi, atskaites par Biroja darbinieku izbraukumiem uz dažādām Latvijas pilsētām, kā arī par Biroja sagatavotajiem informatīvajiem izdevumiem.

(Valsts cilvēktiesību biroja 1999. gada ziņojums (LATVISKI)pdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!