Raksts

Aicinām pašvaldības dalīties ar veiksmes stāstiem, iesaistot sabiedrību pašvaldību darbā


Datums:
01. maijs, 2019


Autori

Providus


Par pilsonisko līdzdalību un sabiedrības iesaistes veiksmes stāstiem.

Domnīca PROVIDUS šobrīd veic pētījumu par pilsoniskās līdzdalības veiksmes stāstiem Latvijas pašvaldībās, tādēļ aicinām pašvaldības padalīties ar savu pieredzi (veiksmes stāstiem), iesaistot sabiedrību pašvaldības darbā! Tāpat domnīca PROVIDUS piedāvā bezmaksas konsultācijas pašvaldībām, kas vēlas uzsākt sabiedrības līdzlemtu budžetēšanu.

Lai pieteiktos konsultācijām vai dalītos ar sabiedrības iesaistes veiksmes stāstiem, aicinām aizpildīt anketu – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe9WJD2kZmUJARxwRczbxSmDGhi0CW3omF3Jo5BKAXYHdltjw/viewform

Par sabiedrības līdzlemtu budžetēšanu

Sabiedrības līdzlemta budžetēšana (participatory budgeting) ir jauna tendence iedzīvotāju iesaistīšanā lēmumu pieņemšanā, tā ļauj iedzīvotājiem ietekmēt pašvaldības budžeta veidošanu, īstenojot savas idejas! Šis inovatīvais līdzdalības veids tiek īstenots vairāk nekā 1000 pilsētās visā pasaulē – sākot ar Parīzi un beidzot ar Tartu. Ambiciozāko projektu izmaksas mērāmas miljonos eiro, pieticīgāko – tūkstošos. Sabiedrības līdzlemta budžetēšana var notikt gan valsts mērogā, gan arī mazos ciemos un novados.

Sabiedrības līdzlemtas budžetēšanas pamatprincips ir iedzīvotāju iesaiste. Iedzīvotāji paši rada idejas – viņi ir budžeta sadales ideju autori un īstenotāji. Laika gaitā šī metode ir pierādījusi to, ka tā ir efektīvs veids, kā iesaistīt sabiedrību rīcībpolitikas veidošanā un samazināt plaisu starp varu un tautu. Šis ir arī veids, kā stiprināt tiešās demokrātijas vērtības iedzīvotājiem pieņemot lēmumus pašiem, bez pārstāvjiem un citiem starpniekiem.

Vairāk par sabiedrības līdzlemtu budžetēšanu variet lasīt domnīcas PROVIDUS mājaslapā: http://providus.lv/article/par-sabiedribas-lidzlemtu-budzetesanu

Par projektu

PROVIDUS pētījumu par sabiedrības līdzdalības veiksmes stāstiem Latvijas pašvaldībām, kā arī konsultācijas par sabiedrības līdzlemtu budžetēšanu atbalsta Vācijas Federatīvās Republikas vēstniecība Rīgā.

Jums ir papildus jautājumi, sazinieties ar mums – info@providus.lv

Projekts veikts ar Vācijas Ārlietu ministrijas finansiālu atbalstu projekta “Iesaistošas pašvaldības: sabiedrības līdzdalības labākās prakses meklējot” (Engaging municipalities: introducing best practices of civic involvement in decision-making)” īstenošanai.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!