Raksts

Ziņojums par Latvijas iedzīvotājus skatījumu uz Eiropas nākotni


Datums:
25. novembris, 2018


Autori

Providus


Providus un Latvijas Pilsoniskās Alianses sagatavotais ziņojums par Latvijas iedzīvotāju diskusijām par Eiropas nākotni

Ziņojuma apkopojums latviešu valodā pieejams šeitpdf.

Latvijā ir veiksmīgi notikušas diskusijas par Eiropas nākotni, kurās iedzīvotāji varēja līdzdarboties Eiropas nākotnes politikas veidošanas procesā un aktīvi iesaistīties sarunās, paužot viedokli par to, kādas pārmaiņas nepieciešamas, lai Eiropas Savienība varētu palīdzēt piepildīt cilvēku cerības – nodarbotos ar lietām, kas cilvēkiem patiešām svarīgas, un piedāvātu labākus risinājumus.

Latvijas iedzīvotāju viedokļu apkopojums parāda, ka Latvijā tiešām augstu vērtē tās iespējas, kuras šobrīd piedāvā atrašanās Eiropas Savienībā, kā arī uzskata, ka šīs Eiropas Savienības pilsoņu brīvības ir nākotnē vēl vairāk jāstiprina un jāpadziļina.

Galvenās bažas, kas tika paustas konsultāciju laikā – bailes par to, ka Eiropas Savienība varētu izjukt populisma vai sabiedrības apātijas dēļ. Cilvēki uzskata, ka Eiropā pietrūkst taisnīguma un vienlīdzības, kā arī drošības. Tika izteiktas arī bažas, vai ES spēj atrast pareizos risinājumus mūsdienu pasaules izaicinājumiem.

Eiropas iedzīvotāju viedokļi būs ieguldījums kopīga redzējuma veidošanā par Eiropas turpmāko attīstību, valstu un valdību vadītājiem līdz 2019. gada jūnijam vienojoties par ES prioritāriem darbības virzieniem turpmākajos piecos gados.

Projektu “Dialogs ar Latvijas iedzīvotājiem par Eiropas nākotni” īstenoja Ārlietu ministrija sadarbībā ar nevalstisko organizāciju – biedrību “Latvijas Pilsoniskā alianse” un citām nevalstiskajām organizācijām, domnīcu “Providus”, sabiedrības iniciatīvu platformu – portālu “ManaBalss.lv” un Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā.

Publikāciju sagatavoja Latvijas Republikas Ārlietu ministrija

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!