Raksts

VIDEO: Sociālās uzņēmējdarbības forums 2013


Datums:
20. novembris, 2013


Autori

Providus


Foto: Marta Herca

Kā sociālā uzņēmējdarbība var izmainīt pilsētu, kā pārmaiņu procesos iesaistīt kopienu, kādi ir Baltijas valstu sociālo uzņēmēju veiksmes stāsti - atbildes skatieties lekcijās un diskusijās no foruma.

Forums tiek rīkots jau piekto gadu pēc kārtas. Šī gada foruma galvenā tēma bija sociālo uzņēmumu loma un iespējas pilsētvides sociālo problēmu risināšanā, kā arī radošuma, inovāciju un augstākas dzīves kvalitātes stiprināšana urbānajā vidē.

Trīs galvenie diskusiju virzieni Sociālās uzņēmējdarbības forumā ir māksla un kultūra kā kopienu un sociālā kapitāla veidošanas instruments; sociālās uzņēmējdarbības loma pilsētu infrastruktūras uzlabošanā (pārtikas ķēdes, vide, pilsētplānošana) un sociālā uzņēmējdarbība kā sociālo jautājumu risināšanas virzītājspēks. Forumā apskatīti arī sociālās uzņēmējdarbības konceptuālie jautājumi – tiesiskā ietvara izveide, partnerību nozīme un finanšu instrumentu loma sociālās uzņēmējdarbības veicināšanā.

Ghetto family priekšnesums un Sorosa Fonds Latvija vadītāja Andra Aukmaņa un Rīgas ekonomikas augstskolas rektora Andersa Palzova (Anders Paalzow) ievadruna

Sociālā uzņēmējdarbība – jauns ietvars urbāno izaicinājumu risināšanai

Kādēļ pilsētām jāiegulda sociālajā uzņēmējdarbībā un inovācijās? Kā sociālie uzņēmēji var palīdzēt pilsētu pāvaldēm sasniegt to rīcībpolitiku mērķus? Kāds ir sociālo izaicinājumu spektrs, kuru sociālie uzņēmēji varētu risināt? Kas mudina sociālos uzņēmējus rīkoties, kas ir viņu motivācija un vērtību mērs?

Šī sesija ievadīs sociālās uzņēmējdarbības forumu, izceļot dažus spilgtus sociālās uzņēmējdarbības piemērus pilsētvidē un apskatīs viņu izaicinājumus un iespējas dažādos kontekstos un valstīs.

Sociālās uzņēmējdarbības definēšana – izaicinājumi un tālākā virzība

Šī plenārsēde pievērsīsies dažādām pieejām, definējot sociālos uzņēmumus, kā arī apspriedīs priekšrocības un trūkumus, kas piemīt tiem modeļiem, ko vairākas Baltijas jūras reģiona valstis veido sociālās uzņēmējdarbības veicināšanai.

Kopienas iesaistīšana un sociālā uzņēmējdarbība

Sesijā ir pulcināti daži no līderiem, kas iesaistīti aktuālās urbānās iniciatīvās Baltijas valstīs. Tajā tiks apskatīti viņu uzskati par šī darba uzņēmējdarbības pusi. Saruna būs par iespējām un izaicinājumiem, ar kuriem šie līderi saskaras, kā arī par atbalstu, kas ļauj viņiem būt sekmīgiem urbāniem sociālajiem uzņēmējiem.

Džeimsa Mīdveja (James Meadway) lekcija

James Meadway ir vecākais ekonomists, New Economics Foundation, Londona Sadarbībā ar New Economics Foundation/ Imagine 2020

Lekcijā apskatītas globalās finanšu krīzes saknes, kā tā transformējās Eiropas līmeņa suverēnā parādu krīzē un taupības pasākumos. Vai mēs beidzot esam uz atlabšanas takas? Kā tieši šī „atlabšana” izpaužas? Tiks apskatītas arī alternatīvas taupībai, tajā skaitā, sociālo uzņēmumu un kooperatīvu loma.

Urbānās iniciatīvas un ilgtspējīga nākotne – ieguvumi no partnerībām

Šīs sesijas mērķis ir kartēt vairākas svarīgas ieintersētas puses urbānās sociālās uzņēmējdarbības jomā, kā arī noskaidrot to savstarpējās saites un saistību ar citiem spēlētājiem. Urbāno ieinteresēto pušu kartēšanas mērķis būs analizēt tos resursus, ar kuriem katra organizācija var un vēlas dalīties, kā arī to, kādus ieguvumus tās sagaida no sadarbības. Šīs sesijas mērķis būs atklāt abpusēji izdevīgu partnerību potenciālo sociālajā uzņēmējdarbībā, kā arī jaunus sadarbības modeļus, rodot risinājumus urbāniem izaicinājumiem.

Sociālo uzņēmumu piekļuve finansējumam

Šīs sesijas mērķis ir apskatīt un apspriest dažādas sociālo uzņēmumu finansēšanas “diedzētavas”; atklāt iespējamo ES fondu plūsmu nākotnē; izvērtēt privāto investoru pieredzi, iespējas un gaidas, kā arī publisko līdzekļu potenciālo lomu sociālās uzņēmējdarbības attīstības veicināšanā. Tāpat arī tiks spriests par sociālo ieguvumu un investīciju atdeves izlīdzsvarošanas izaicinājumiem.

Sociālās uzņēmējdarbības stāsti

Šīs sesijas mērķis ir gūt ieskatu dažu Baltijas valstu sociālo uzņēmēju darbā un uzzināt, kas viņus motivē un mudina strādāt sabiedrības labā. Dzīvīgā, vadītā sarunā sociālie uzņēmēji runās par kontekstu, kādā tie strādā, par viņu biznesa modeli un darbības ietekmi, par izaicinājumiem un prieku, kā arī nākotnes sapņiem.

Starptautiskais Sociālās uzņēmējdarbības forums „Social Entrepreneurship for Livable Cities” („Sociālā uzņēmējdarbība plaukstošām pilsētām”) notika 7. un 8. novembrī, to rīko Sorosa fonds – Latvija (SFL) sadarbībā ar Britu padomi Latvijā un Rīgas Ekonomikas augstskolu (SSE-Riga).


Britu padome

Kas ir sociālā uzņēmējdarbība?

Rīgas Ekonomikas augstskola

Social Entrepreneurship Forum in Riga 2013

Sorosa fonds - Latvija


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!