Raksts

Valsts pārvaldes pasūtītie pētījumi: problēmu un risinājumu karte


Datums:
18. februāris, 2018


Autori

Providus


Foto: Elroy Serrao

2017.gada 7.decembrī domnīca Providus organizēja slēgtu diskusiju par problēmām attiecībā uz valsts pārvaldes pasūtītajiem pētījumiem. Diskusijā piedalījās 23 dalībnieki, pārstāvot gan valsts iestādes, gan pētniecības organizācijas. Diskusijas uzdevums – identificēt (kartēt) galvenās ar valsts pasūtītajiem pētījumiem saistītās problēmas un sākt meklēt veidus, kā tās risināt.

Galvenās identificētās problēmas attiecībā uz valsts pasūtītajiem pētījumiem ir to pieejamība, kvalitāte, kā arī atbildīgās iestādes trūkums, kas vēlētos šo jautājumu koordinēt visplašākajā izpratnē. Pilns apkopojums pieejams šajā dokumentāpdf.

Vienlaikus diskusijā tika identificēti iespējamie risinājumi. Attiecībā uz pētījumu pieejamības problēmas risināšanu izteikti šādi priekšlikumi:

– Pārresoru koordinācijas centrs uzņemas aktīvāku lomu līdz šim nepublicēto pētījumu “medīšanā”, kā arī ticamas un regulāras pētījumu publicēšanas sistēmas izveidošanā.
– Providus, sadarbībā ar citām sabiedriskām organizācijām, sūta informācijas pieprasījumus ministrijām un iestādēm, lai varētu iegūt līdz šim nepubliskoto pētījumu tekstus – informējot arī valsts sekretārus par pētījumu (ne)pieejamības problēmām.
– Latvijas Sociologu asociācija un Datu skola turpina iesākto akciju pētījumu pamatdatu izprasīšanā no pētījumu veicējiem un pasūtītājiem. Nākamajās Pētījumu un publikāciju datubāzes atjaunošanas kārtās tiek iestrādāts vienkāršāks veids, kā datubāzē ievietotajiem pētījumiem pievienot arī jēldatus.

Pētījumu kvalitātes problēmas risināšanas iespējamie virzieni:

– Kādai iestādei ir jāuzņemas šefība pār valsts pasūtīto pētījumu jomu – apmaiņu ar labo praksi, strīdu risināšanu (starp pētniekiem un pasūtītājiem), pētījumu saturisko koordināciju starp iestādēm. Loģiskākie risinājumi: vai nu PKC vai Valsts kanceleja.
– Valsts administrācijas skolai savās mācību programmās valsts pārvaldes darbiniekiem būtu jāiekļauj vai nu atsevišķs kurss vai sadaļa kādā kursā par pētījumu veikšanu, apskatot visas 17 šajā kartējumā pieminētās problēmas.
– Pētniekiem būtu jāvienojas par nozari vienojošu ētikas kodeksu.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!