Raksts

TP atbilde par A. Šķēles iesaisti Jūrmalgeitas skandālā


Datums:
29. marts, 2006


Autori

Providus


14.martā portāla “politika.lv” redakcija nosūtīja Tautas partijas un Latvijas Pirmās partijas deputātiem jautājumu par Andra Šķēles un Ainara Šlesera iesaisti tā sauktajā Jūrmalgeitas skandālā.Tautas partijas atbildi saņēmām 29. martā.

LPP atbildi lasīt šeit

Jautājums Tautas partijai

Portāls politika.lv lūdz Jūs kā Tautas partijas deputātu izteikt savu viedokli par to, ka Tautas partijas dibinātājs, bijušais premjers un šobrīd programmas sagatavošanas darba grupas vadītājs Andris Šķēle iesaistīts korupcijas skandālā Jūrmalas domes priekšsēdētāja vēlēšanu lietā – tiesai nodotās krimināllietas publiskotie materiāli rāda, ka par kukuļdošanu tagad apsūdzētais uzņēmējs G.Milušs ir atkārtotās telefonsarunās informējis A.Šķēli par balsu pirkšanas darījumu un A.Šķēle nācis ar ieteikumu par domes priekšsēdētāja vietnieku ievēlēt “pašu lielāko kretīnu”.

Vai, Jūsuprāt, A.Šķēles rīcība diskreditē partiju un ir pamats viņa izslēgšanai no Tautas partijas, pamatojoties uz Statūtu 14.1. un 14.4. pantu, ņemot vērā, ka Tautas partijas programmas sadaļā “Morāle” ir teikts: “Mūsu pienākums ir apņemties būt godīgiem savā darbībā, strādāt un rīkoties pēc labākās sirdsapziņas, nekad nepārkāpt likumu un katru dienu, katru stundu darīt visu, kas ir mūsu spēkos, lai stiprinātu mūsu valsti. Mēs esam par to, lai tā cilvēka vietā, kurš nespēj īstenot šo apņemšanos, politikā ienāktu cits. Mēs esam par to, lai kauns un negods pavadītu ikvienu, kuram būs jāaiziet.”

Atbilde

Atbildot uz Jūsu 14. marta vēstuli, gribētu Jūs informēt, ka Tautas partijas frakcijā netiks vērtēta Andra Šķēles privātās telefonsarunas šādu iemeslu dēļ:

  • A.Šķēle jau vairāk nekā trīs gadus nav Saeimas deputāts un neieņem citus valsts amatus, kā arī neveic pienākumus valsts un pašvaldību iestādēs;
  • A.Šķēle ir privātpersona, un Jūsu vēstulē minētās telefonsarunas ir privātas un tās nav notikušas Tautas partijas, tās frakcijas vai šo institūciju amatpersonu uzdevumā;
  • Latvijas Pamatlikumā un citos likumos ir stingri aizsargāta personas vārda brīvība. Latvijas Republikas Satversmes 100.pants nosaka: “Ikvienam Latvijas pilsonim ir tiesības uz vārda brīvību, kas ietver tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Cenzūra ir aizliegta.”

Tāpat gribētu Jūs informēt, ka Tautas partijas frakcija savu principiālo nostāju attiecībā pret Jūrmalas kukuļošanas notikumiem ir paudusi:

  • 15.marta frakcijas sēdē, atbalstot Tautas partijas izvirzītā premjera Aigara Kalvīša rīcību, pieprasot satiksmes ministra Ainara Šlesera demisiju;
  • 24.marta frakcijas sēdē, pieņemot lēmumu – izstrādāt un iesniegt Saeimā grozījumus likumos, lai nepieļautu līdzīgu politiskās korupcijas gadījumu atkārtošanos.

Tautas partijas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Lagzdiņš


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!