Pētījums

The Fifth Enlargement of the EU, Five Years On: The Case of Poland and the Czech Republic


Gads:
2008
Organizācija:
The Institut Francais des Relations Internationales (Ifri)


Autori

Providus


Nākamgad Eiropas Savienība svinēs vērienīgākās ES paplašināšanās piecgadi. Tāpēc svarīgi arī pašās valstīs vērtēt, kādi bijuši pirmie soļi apvienoto Eiropas valstu saimē – kādas neveiksmes piedzīvotas, kādas mācības gūtas. Pētījuma saturs: (a) desmit postkomunistisko valstu politiskā procesa integrācija; (b) Čehijas un Polijas ārpolitikas apskats kopš 2004.gada; (c) pārskats par jauno dalībvalstu dalību ES ietvaros kā saskaņotai grupai; (d) vērtējums par pašreizējām un nākotnes ES prezidentūrām.

Pētījumā secināts, ka darbojoties ES sastāvā, jaunās valstis guvušas vairākas mācības. Piemēram, dažas jaunās valstis pārbaudījušas veto tiesību iespējas un sapratušas, ka tā ir kā atombumba, no kuras izmantošanas jāizvairās, jo tas var nest neprognozējamas sekas. Tāpat ir skaidrs, ka 2004.gada paplašināšanās nav pamatos izmainījusi ES politiku. Vienīgās kvalitatīvās izmaiņas novērojamas ES ārpolitikas lauciņā, īpaši attiecībā uz Eiropas kaimiņu nācijām.

The Fifth Enlargement of the EU, Five Years On: The Case of Poland and the Czech Republic

Ja nedarbojas saite, lūdzu ziņojiet admin@politika.lv


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!