Pētījums

Starptautiskās Enerģētikas aģentūras Enerģētikas atlass


Gads:
2015
Organizācija:
International Energy Agency (Starptautiskā Enerģētikas aģentūra)


Autori

Providus


Foto: Karte no pētījuma

Rīks dod iespēju ērti atrast informāciju par galvenajiem enerģētikas tematiem teju ikvienā pasaules valstī.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) savā tīmekļa vietnē izveidojusi interaktīvu rīku, kas dod iespēju uzzināt visu būtiskāko pamatinformāciju par enerģētiku. Enerģētikas atlasā pieejami globālie dati par CO2 izmešiem no kurināmā sadedzināšanas, oglēm, elektroenerģiju, enerģijas līdzsvaru, enerģijas indikatoriem, dabasgāzi, naftu un atjaunīgajiem energoresursiem.

Sākumlapā IEA par katru tematu sniedz arī nelielu apskatu globālā kontekstā, ļaujot Enerģētikas atlasa lietotājam gūt vispārēju priekšstatu par izvēlētā temata būtiskākajiem aspektiem.

Tāpat pieejami dati par enerģētiku gandrīz ikvienā pasaules valstī. Lietotājam atliek izvēlēties tematu un valsti, un interaktīvā karte parādīs statistiku, piemēram:
• par konkrētajā valstī pieejamajiem energoresursiem,
• par konkrētās valsts enerģijas patēriņu un atjaunīgo resursu daļu enerģijas patēriņā,
• par konkrētās valsts CO2 izmešu apjomu.

Atlass arī ļauj vizualizētā veidā salīdzināt, piemēram, gada elektroenerģijas patēriņu uz vienu iedzīvotāju Latvijā un Zviedrijā. Konkrētajā rādītājā Zviedrija Latviju krietni apsteidz, jo viens Zviedrijas iedzīvotājs gadā patērē vidēji piecas reizes vairāk elektrības, nekā Latvijas iedzīvotājs.

Patēriņa atšķirība ir liela, taču cēlonis ir ne tikai labklājības līmeņa atšķirības, bet arī tas, ka Zviedrijā elektroenerģiju daudz plašāk izmanto mājokļu apsildīšanai, kamēr Latvijā apkurē daudz plašāk izmantota dabas gāze.

Tas redzams arī atlasa gāzes datu sadaļā – salīdzinot dabasgāzes daļu elektroenerģijas ražošanā no kopējā dabasgāzes patēriņa, Latvijā šis rādītājs ir teju divreiz lielāks, nekā Zviedrijā, jo Latvijā lielu daļu elektroenerģijas saražojam, sadedzinot dabasgāzi un ražojot siltumu siltumapgādei.

Atlass būs noderīgs rīks pamatinformācijas iegūšanai un vispārēja priekšstata gūšanai par enerģētiku un energoresursiem 138 pasaules valstīs. Spēlēšanās ar datiem motivē turpināt arī dziļāku izpēti, un Starptautiskā Enerģētikas aģentūra šādu iespēju nodrošina, piedāvājot lejuplādēt neskaitāmas publikācijas par enerģētiku un energoresursiem.

Starptautiskās Enerģētikas aģentūras Enerģētikas atlass

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!