Raksts

Autori

Providus

Iesniegti 2004.gada 1. jūnijā

SPC “Providus”: Tiesas spriedums ZZS ziedojumu lietā neapliecina partijas saņemto ziedojumu likumību

Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2004. gada 31. maija spriedums, kas atceļ Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumu par Zaļo un Zemnieku Savienības (ZZS) nelikumīgo ziedojumu atmaksu, neapliecina, ka partija ziedojumus saņēmusi likumīgi, un ir iepriekšējā Partiju finansēšanas likuma nepilnību rezultāts.

Laikā, kad KNAB sagatavoja lēmumu, kas uzlika ZZS par pienākumu atmaksāt nelikumīgos ziedojumus, bija spēkā Partiju finansēšanas likums, kas noteica, ka “kontroli un uzraudzību par šā likuma izpildi veic Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs”, precīzi nenosakot biroja funkcijas gadījumā, ja tas konstatē nelikumīgus ziedojumus. Tādējādi Saeima bija uzticējusi KNAB kontrolēt partiju finanses, neparedzot iespēju efektīvi rīkoties, ja tiek atklāti pārkāpumi.

ZZS, iesniedzot prasību tiesā, atsaucās uz šo likuma neskaidrību un apšaubīja KNAB tiesības pieprasīt nelikumīgi saņemto ziedojumu atmaksu. Tagad likums ir mainīts un nosaka KNAB tiesības pieprasīt nelikumīgi saņemto ziedojumu atmaksu. ZZS tiesā nav iesniegusi prasību par to, lai tās ziedojumus atzītu par likumīgiem un tiesa šādu atzinumu nav sniegusi.

KNAB lēmums par nelikumīgo ziedojumu atmaksu dažādām partijām lielā mērā attaisnoja nevalstisko organizāciju, plašākas sabiedrības un mediju cerības uz patiesu partiju finanšu kontroli. Jāatgādina, ka pirms 8. Saeimas vēlēšanām nevalstiskās organizācijas – Sorosa fonds Latvija un Sabiedrība par atklātību “Delna” veica politisko partiju ieņēmumu – izdevumu analīzi, konstatējot “šaubīgus” ziedojumus (Pilnu analīzes tekstu skat. Politisko partiju izdevumu – ieņēmumu analīze pirms 8. saeimas vēlēšanām). Pētījums atklāja, ka ZZS ir visvairāk ziedojumu no tādām juridiskām personām, kurām Uzņēmumu reģistra Lursoft datu bāzē parādās “īpašas atzīmes” – pārreģistrācijas aizliegumi, neiesniegti gada pārskati, uzņēmējdarbības liegumi (otrajā vietā ierindojās Tautas partija). ZZS bija otrais lielākais (aiz TP) tādu individuālo ziedotāju skaits, kuru vārds nekādā kontekstā neparādās Lursfot datu bāzē, tātad persona nav saistīta ar uzņēmējdarbību (skat. salīdzinošās tabulas pielikumā). Analīzē arī secināts, ka ZZS ar niecīgu laika starpību saņēmusi ziedojumus par identiskām summām, kas rada aizdomas par kampaņveida organizētību ziedojumu vākšanā.

Sīkāka informācija: Lolita Čigāne, SPC “Providus”, Tel: 7039276

Avots: Politisko partiju izdevumu – ieņēmumu analīze pirms 8. Saeimas vēlēšanām, Rīga, 2002. gada 1. oktobrī, Sorosa fonds Latvija, Sabiedrība par atklātību “Delna”

Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!