Pētījums

Sociālie pakti Eiropā Ekonomikas un monetārās savienības kontekstā


Gads:
2010
Organizācija:
Latvijas Universitāte, Sociālo zinātņu fakultāte, Politikas zinātnes nodaļa (Maģistra darbs)


Autori

Providus


Viens no politikas procesiem ir lēmumu pieņemšana. Viens no veidiem, kā pieņemt politiskus lēmumus, jo īpaši politiski jūtīgus, ir izmantojot sociālos paktus, kas ir nacionālā līmeņa vienošanās starp valdību no vienas puses un sociālajiem partneriem (arodbiedrībām, uzņēmēju intereses pārstāvošām organizācijām) no otras puses. Sociālais pakts ir vienošanās, kas uzliek saistošus pienākumus kā vienai tā otrai pusei, tādēļ ir būtiski izzināt, pie kādiem apstākļiem un nosacījumiem valdības un sociālie partneri drīzāk būs ieinteresēti sadarboties.

Šāda vienošanās tiek uzskatīta kā viena no efektīvākajām metodēm, kā ieviest jaunu rīcībpolitiku vai veikt izmaiņas esošajā, jo tā savā būtībā ietver vienošanos starp galvenajiem aktoriem valstī. Par darba mērķi tika izvirzīts izpētīt, vai iemesli, kas bijuši pamatā sociālo paktu izveidei Rietumeiropā Ekonomikas un monetārās kontekstā ir bijuši arī par iemeslu sociālo paktu (ne)izveidei Slovēnijā un Slovākijā.

(Sociālie pakti Eiropā Ekonomikas un monetārās savienības kontekstāpdf)

Ja nedarbojas saite, lūdzu ziņojiet admin@politika.lv


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!