Pētījums

Šķiriskā pašidentifikācija Latvijā (pētījums)


Gads:
2004. gada oktobris
Organizācija:
Marketing House


Autori

Providus


Anotācija

Pētījums ļauj spriest par Latvijas sabiedrības šķirisko pašidentifikāciju četru šķiru aspektā: zemākā, strādnieku, vidus un augstākā šķira.

Pētījuma dati ļauj veikt analīzi gan par minēto četru šķiru pārstāvju sociāli demogrāfisko portretu, gan arī sociālajām nostādnēm, dzīves stilu un vērtībām.

Nacionāli reprezentatīvā pētījumā iegūto datu analīze rāda, ka plašākā subjektīvā šķira Latvijā ir strādnieku šķira, kurai sevi pieskaitījuši 52% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 65 gadiem. 39% sevi uzskatījuši par vidusšķiras pārstāvjiem. Zemākajā šķirā sevi saskatījuši 7% aptaujāto, kamēr augstākajā – tikai 2%.

Pētījuma atskaite iekļauj ne tikai šķiru griezuma, bet arī kopējos datus, ļaujot izdarīt secinājumus par Latvijas sabiedrības vispārējo attieksmi pret aplūkotajiem jautājumiem: brīvā laika pavadīšana, apmierinātība ar darbu, ģimenes dzīvi, uzticēšanās institūcijām, valsts un personīgā ekonomiskā stāvokļa vērtējums, patēriņa struktūra.

Šķiriskā pašidentifikācija Latvijā
(latviski, PDF, 964 KBpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!