Pētījums

Sieviešu un bērnu tiesību īstenošana laulības šķiršanas gadījumos Latvijas tiesu praksē


Gads:
2006
Organizācija:
Krīzes centrs „Skalbes”


Autori

Providus


Šī pētījuma mērķis ir analizēt nacionālo tiesu praksi lietās, kas skar tādus ģimenes tiesību jautājumus kā uzturlīdzekļi laulātajam un bērnam un laulības šķiršana neizturamas cietsirdības dēļ pret laulāto. Autores vērtē, kā tiek īstenotas sieviešu un bērnu tiesības un cik lielā mērā advokāti un arī tiesas savā darbā piemēro šajā tiesību jomā Latvijai saistošos starptautisko tiesību instrumentus, proti, Konvenciju par visa veida diskriminācijas izkaušanu pret sievieti un Konvenciju par Bērna tiesībām.

Pētījuma autores pētījuma gaitā atlasīja 173 nacionālos tiesu nolēmumus, kas taisīti laika posmā no 2000. līdz 2005. gadam Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamentā, Rīgas un Kurzemes Apgabaltiesās un vairākās rajonu tiesās. Pētījumā tiek analizētas šādas lietu kategorijas:

  • Laulības šķiršana neizturamas cietsirdības dēļ pret otru laulāto (Civillikuma 74.panta 1.daļa),
  • Uzturlīdzekļi laulātajam, ja otrs laulātais ar savām darbībām veicinājis laulības iziršanu (Civillikuma 80.pants),
  • Vecāku pienākums uzturēt bērnu samērā ar viņu mantisko stāvokli (Civillikuma 179.pants).

(Sieviešu un bērnu tiesību īstenošana laulības šķiršanas gadījumos Latvijas tiesu praksēpdf) (334.11 KB)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!