Pētījums

Sabiedrības attieksme pret darbaspēka migrāciju


Gads:
2005. gada decembris
Organizācija:
SKDS


Autori

Providus


SKDS aptauja konstatē iedzīvotāju pozitīvu attieksmi pret darbaspēka emigrāciju no Latvijas, tomēr aicina valdību to kavēt, un izteikti negatīvi vērtē viesstrādnieku aicināšanu uz Latviju.

Aptauja rāda, ka lielākai daļai Latvijas iedzīvotāju (59%) ir pozitīva attieksme pret to, ka cilvēki no Latvijas dodas strādāt uz citām valstīm un 65% uzskata, ka aizbraukušie vairāk iegūst, nekā zaudē. 39% aptaujāto paši pēdējo 5 gadu laikā apsvēruši iespēju doties strādāt ārpus Latvijas un 22% pieļāvuši iespēju tuvāko 2 gadu laikā tā rīkoties. Tanī pat laikā 64% aptaujāto uzskata, ka Latvijas iedzīvotāju braukšana strādāt uz ārzemēm kopumā valstī ir “liela problēma” un 58% uzskata, ka valdībai tā jākavē (populārākais ierosinātais risinājums – algu paaugstināšana, ko iesaka 70% aptaujāto).

Attieksme pret citu valstu iedzīvotāju braukšanu strādāt uz Latviju ir pārsvarā (70%) negatīva, kā nepieņemamākos imigrantu avotus nosaucot Ķīnu (41%), Āfriku (32%), Vjetnamu (30%), bet par pieņemamākajām atzītas Baltkrievija (43%), Ukraina (40%) un Krievija (20%).

Sabiedrības attieksme pret darbaspēka migrāciju
(SKDS migracija LVpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!