Pētījums

Romania and the Republic of Moldova – Between the European Neighbourhood Policy and the Prospect of EU Enlargement


Gads:
2006
Organizācija:
European Institute of Romania


Autori

Providus


Eiropas Kaimiņu politiku var uzskatīt par kompromisu starp jauno kaimiņvalstu vēlmi kļūt par Savienības dalībvalstīm un ES ierobežojumiem jaunu dalībvalstu uzņemšanā.

Šīs politikas realizēšana novedīs pie pan-Eiropas un Vidusjūras reģiona apveida, kurš darbosies vairākās dimensijās:

  • Ciets kodols – kurš sastāv no Eiropas Savienības un darbojas kā transformējošu procesu izplatītājs uz savām dienvidu un austrumu kaimiņvalstīm, lai attīstītu vispārēju stabilitāti un uzplaukumu šajā apvidū.
  • Vairākas trešās valstis, no kurām visattīstītākās piedalās iekšējā tirgū.
  • Un visbeidzot pēdējā grupa, kuras dalībnieki piedalās vien brīvās tirdzniecības zonā.

Šis modelis ar atšķirīgajām integrācijas pakāpēm pieļautu atšķirību mazināšanos starp pilnvērtīgu dalību ES un neiestāšanos ES, un to var pielietot, organizējot attiecības ar kaimiņvalstīm. Taču tas joprojām iekļauj diskrimināciju, jo ārējam aplim piederošās valstis ir izslēgtas no piedalīšanās politikā un citās darbībās, kurās valstis no vidējā apļa var piedalīties. Pētījums piedāvā alternatīvu šim modelim.

Romania and the Republic of Moldova – Between the European Neighbourhood Policy and the Prospect of EU Enlargement

Ja nedarbojas saite, lūdzu ziņojiet admin@politika.lv


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!