Raksts

Providus paziņojums saistībā ar Nacionālās apvienības izteikumiem


Datums:
11. aprīlis, 2018


Autori

Iveta Kažoka


Foto: "Migrācijas vizualizācija" seminārs

Reaģējot uz Nacionālās apvienības pēdējās nedēļās pret domnīcu Providus izvērsto kampaņu, vēlos domnīcas vārdā paust mūsu nostāju.

Mēs esam lepni dzīvot sabiedrībā, kuras kopējais noskaņojums attiecībā uz migrācijas procesiem ir daudzveidīgāks un erudītāks nekā vienai no Latvijas Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām – Nacionālajai apvienībai. Atbilstoši jaunākajām sabiedriskās domas aptaujām (Eirobarometrs, 2017.gada rudens), 51% Latvijas iedzīvotāju ir pozitīva attieksme pret cilvēkiem, kuri uz Latviju pārceļas no citām Eiropas Savienības valstīm. Katra Latvijas iedzīvotāja radinieku, draugu vai paziņu lokā ir kāds cilvēks, kurš no Latvijas ir emigrējis uz dzīvi citās valstīs, un, droši vien, lielākā Latvijas iedzīvotāju daļa vēlētos, lai šie cilvēki atgrieztos uz dzīvi Latvijā – jeb kļūtu par atkārtotiem migrantiem. Sabiedrības viedoklis rāda, ka sabiedrībai ir bažas tikai par diviem migrācijas veidiem: migrāciju no trešajām valstīm un patvēruma meklētājiem.

Migrācijas procesi ir sarežģīta tēma, kas prasa apjomīgas faktu zināšanas un vēlmi iedziļināties. Tieši zināšanas var palīdzēt kliedēt bažas un tā mazināt sabiedrības polarizācijas un radikalizācijas iespējamību. Tādēļ domnīca Providus ir iztulkojusi uz latviešu valodu 18 augstas kvalitātes izglītojošus video materiālus un uz to pamata piedāvājusi seminārus Latvijas skolotājiem. Izsmeļoša informācija par projektu ir atrodama Providus mājaslapā. Skolotāju atsauksmes liecina, ka viņiem šie semināri ir bijuši vērtīgi – īpaši uzteikta ir Providus pētnieku objektīvā pieeja. Neapšaubāmi, ka tikai katra skolotāja paša ziņā ir lemt, kuras no seminārā iegūtajām zināšanām ir izmantojamas mācību stundās.

Esam pateicīgi visiem mūsu sadarbības partneriem – sabiedriskajām organizācijām un valsts institūcijām, kas mums ar saviem padomiem palīdzēja izstrādāt kvalitatīvu semināru saturu, it sevišķi Skolai2030, Valsts izglītības satura centram, Iespējamai misijai, Rīgas Ekonomikas augstskolas Mediju studiju centram un organizācijai QUO tu domā. Bez jūsu atbalsta šie semināri būtu mazāk vērtīgi un ne tik augstu novērtēti!

Uz sabiedrības bažām par imigrāciju un patvēruma meklētājiem var reaģēt arī citādi – izmantot to sabiedrības polarizācijai. Sagaidām, ka priekšvēlēšanu laikā Nacionālā apvienība arī turpmāk apšaubīs domnīcas Providus darbu migrācijas jomā. Nacionālā apvienība laika gaitā ir zaudējusi tai agrāk raksturīgo nekorumpētās un patriotiskās partijas tēlu, tai ir uzradušies spēcīgi konkurenti, līdz ar to partija ir jaunas politiskās nišas meklējumos. Līdzīgi kā citas galēji labējās partijas Eiropā, arī Nacionālā apvienība šajās vēlēšanās izmantos cilvēku bailes no citādā un citus Kremļa propagandas vēstījumus. Uzskatām, ka šie partijas vēstījumi ir satraucoši, un ir nepieciešams kritiski izvērtēt, kāds ir to mērķis, kas ir to finansējuma avots un vai paustā nostāja neapdraud Satversmē nostiprinātās pamatvērtības.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!