Raksts

Projekts “Personības Latvijas demokrātijā”


Datums:
26. aprīlis, 2005


Autori

Providus


Saliedētā sabiedrībā vairumam iedzīvotāju ir kopīgs skatījums uz savas valsts un tautas pagātni, tomēr vēstures jautājumu izpratne Latvijas sabiedrību bieži šķeļ.

Projekta pamatojums

Kopīgas izpratnes par pagātni trūkums kavē daudzu iedzīvotāju piederības sajūtas nostiprināšanos Latvijai. Mūsu vēsturiskajā apziņā trūkst personību, kuras aktīvi strādājušas, lai nostiprinātu demokrātiju un saticību Latvijā. Taču Latvijas vēsturē ir daudz spilgtu personību, ar kurām lepoties. Nepieciešams tās apzināt un popularizēt, tādējādi veicinot integrētas, uz kopīgām vērtībām balstītas sabiedrības veidošanos.

Projekta mērķis

Projekta mērķis ir veicināt saliedētas, uz kopīgām vērtībām balstītas sabiedrības veidošanos Latvijā.

Projekta uzdevumi

1. Uzsākt publisku diskusiju medijos, skolotāju un interesentu starpā par personībām, kas veicinājušas demokrātijas, likumības un tolerances nostiprināšanos Latvijas sabiedrībā;

Ikvienam interesentam būs iespējams iesaistīties diskusijā par nozīmīgām personībām Latvijas demokrātijas vēsturē, kā arī par kritērijiem to atlasei līdz 31.maijam elektroniski Interneta lapās:

www.integracija.gov.lv;

www.dialogi.lv,

kur izveidotas projektam veltītas diskusiju tēmas.

2. Noorganizēt konferenci ,, Personības loma demokrātijas nostiprināšanā”

Tiks organizēta konference inteliģences pārstāvjiem, viedokļu veidotājiem, vēsturniekiem, medijiem, kurā tiks diskutēta personību loma vēsturē un Latvijas demokrātijas veidošanā, iecietības, cilvēktiesību un tiesiskuma principu nostiprināšanā, integrētas sabiedrības veidošanā.

3. Izveidot metodisku palīglīdzekli latviešu un krievu valodā.

Tiks izveidota grāmata plašam lasītāju lokam, kurai būs pievienots metodiskais pielikums, kā izmantot materiālu vēstures, civilzinību, politikas, ētikas un audzināšanas stundās. Grāmatā būs apraksti par nozīmīgām personībām Latvijas demokrātijas, iecietības un tiesiskuma principu veidošanā ar metodiskajiem ieteikumiem skolotājiem šīs grāmatas izmantošanai. Grāmatas eksemplāru saņems ikviena skola.

Grāmatas sagatavošanas un izdošanas laiks – apmēram 12 mēneši.

Ekspertu padome

Projekta īstenošanai izveidota ekspertu padome, kurā darbojas:

  • Nils Muižnieks – cilvēktiesību eksperts, bijušais sabiedrības integrācijas lietu ministrs;
  • Aija Kļaviņa – Latvijas Vēstures skolotāju biedrības priekšsēdētāja;
  • Juris Goldmanis – Latvijas Kultūras akadēmijas dekāns;
  • Aivars Stranga – Latvijas Universitātes profesors;
  • Leo Dribins – Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošais pētnieks;
  • Pauls Raudseps – laikraksta “Diena” Komentētāju nodaļas vadītājs;
  • Oļegs Fiļs, Aizkraukles Bankas Valdes loceklis;
  • Ilze Šenberga, Daugavpils Universitātes lektore;
  • Vladislavs Volkovs – Daugavpils Universitātes docents.

Ekspertu padome pieņems lēmumu par kritērijiem demokrātijas personību atlasei, apstiprinās grāmatā ietveramo personību sarakstu, identificēs grāmatas autorus, veidos konferences saturu.

Projekta īstenošanas grafiks

04.-05.2005. – Personību atlase
06.2005. – Konference “Personības loma demokrātijas nostiprināšanā”
06.2005. – 01.2006. – Grāmatas veidošana uz izdošana

Projekta īstenotāji un atbalstītāji

Projektu īsteno Latvijas Vēstures skolotāju biedrība.

Projektu atbalsta Aizkraukles banka, laikraksts “Diena”, ideju vietne dialogi.lv; Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!