Raksts

Politiskās reklāmas apjomi un izmaksas 2002. gada Saeimas vēlēšanās


Datums:
11. jūnijs, 2002


Autori

Providus


[i]Sorosa fonda Latvija[/i] un [i]Delnas[/i] kopprojekta “Atklāti par 8. Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas finansēm” ietvaros sākam publicēt datus par politiskās reklāmas apjomiem un izmaksām. Reklāmu uzskaiti veic mediju pētīšanas aģentūra [i]Baltic Media Facts[/i] (BMF), apkopojot informāciju par katru mēnesi kopš 2002.gada janvāra un, ņemot vērā vidējo mediju atlaižu politiku, nosakot reklāmu aptuvenās izmaksas.

Politiskās reklāmas tēriņi janvārī – oktobrī

Pirmajās piecās oktobra dienās līdz 8. Saeimas vēlēšanām politiskās partijas reklāmai kopā iztērēja 627 709 latus.

Tēriņi oktobrī

Par medijos oktobra pirmajās piecās dienās izvietoto reklāmu visvairāk maksājusi Tautas partija, tās izmaksas bija 167 176 lati. Otrajā vietā izvietotās reklāmas izmaksu ziņā ierindojas Latvijas Pirmā partija, kas kopā iztērēja 103 333 latus, trešo vietu reklāmas tēriņu ziņā oktobrī ieņem Latvijas Ceļš ar 73 618 latu lieliem izdevumiem. Ceturtajā vietā ir LSDSP, kas iztērēja 54 359 Ls, piektajā vietā – Jaunais laiks ar 52 030 latu lieliem tēriņiem.

Šie dati iegūti, balstoties uz analīzi, ko sadarbībā ar projektu “Atklāti par 8. Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas finansēm” veic mediju pētīšanas aģentūras Baltic Media Facts (BMF) un Observer. Pēc projekta pasūtījuma BMF un Observer uzskaita ikvienu politiskās partijas reklāmu, kas izvietota nacionālajos un reģionālajos laikrakstos, TV un radio, kā arī Internetā.

Kopējie tēriņi

2002. gada desmit mēnešos partijas politiskās reklāmas izvietošanai kopā iztērēja 3 976 024 latus. Politiskās reklāmas intensitāte, salīdzinot ar septembri oktobra pirmajās piecās dienās pieauga vēl 1.5 reizes. Septembrī vidēji 5 dienās visas partijas kopā iztērēja 426 228 latus, oktobrī – 627 709 latus.

Izmaksu sadalījums pa partijām

Vislielākie tēriņi laika posmā no janvāra līdz oktobrim bija Tautas partijai, kas kopā iztērēja 1 225 972 latus. Otrajā vietā ierindojas LC ar 519 561 latu lieliem tēriņiem, trešajā – Latvijas Pirmā partija, kas iztērējusi 459 021 latu. Ceturto vietu ieņem LSDSP ar 361 178 latu lieliem tēriņiem, piektajā vietā ierindojas Zaļo un Zemnieku savienība, kas kopā ar tās priekštečiem LZS iztērējusi 285 611 latus.

SDS- Sociāldemokrātu Savienība; SDLP – Sociāldemokrātiskā labklājības partija

Salīdzinājums ar plānotajiem izdevumiem

Politiskās partijas VID iesniedza ‘paziņojumus par plānotajiem priekšvēlēšanu izdevumiem’. Jāatzīst, ka lai gan projekts “Atklāti par 8. Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas finansēm” uzskaita tikai TV un radio, kā arī nacionālajos un reģionālajos laikrakstos izvietoto reklāmu, šis skaitlis pietuvojies partiju paziņotajiem plānotajiem priekšvēlēšanu izdevumiem. Ņemot vērā, to, ka projekts neuzskaita vides reklāmu, reklāmas sagatavošanas, kampaņas plānošanas, dažādu labdarības akciju, speciālu preses izdevumu u.c. izmaksas, šobrīd diezgan droši var apgalvot, ka kopējie priekšvēlēšanu kampaņas izdevumi vairākām partijām pārsniegs paziņojumā par priekšvēlēšanu kampaņas izdevumiem uzrādītās summas.

Pēc projekta uzskaites tikai par reklāmas izvietošanu vien savas plānotās izmaksas ir pārsniegusi Latvijas Pirmā partija (par 235 633 Ls) un Zaļo un Zemnieku savienība (par 135 611 Ls) un Latvijas Ceļš (par 29 561 Ls). Tuvu plānoto izdevumu skaitlim tikai izvietotās reklāmas izmaksu ziņā pietuvojusies Tautas partija (atlikuši 35 678 lati). Jāpiezīmē, ka šo summu Tautas partija jau noteikti iztērējusi vides reklāmām, kas pirms vēlēšanām vizuāli plaši bija redzamas visā valsts teritorijā, bet projekta ietvaros kā izvietotās reklāmas izmaksas nav uzskaitītas.

Informācija par šiem skaitļiem un izmaksu grafiskie attēli atrodami portālā politika.lv. Visu vēlēšanu izdevumu deklarācijas politiskajām partijām Valsts ieņēmumu dienestā jāiesniedz līdz 2002. gada 5.-6. novembrim.


Politisko partiju izdevumu - ieņēmumu analīze pirms 8. Saeimas vēlēšanām


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!