Raksts

Pielaiko partiju! 2011


Datums:
04. septembris, 2011


Autori

Providus


Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS tradicionāli arī 2011.gada ārkārtas parlamenta vēlēšanām ir izveidojis interaktīvo anketu Pielaiko partiju!. Šoreiz tā integrēta interneta vietnē GudrasGalvas.lv, ļaujot vēlētajiem salīdzināt savas nostājas gan ar politiskajām partijām, gan deputātu kandidātiem, kas balotējas vēlēšanās.

Metodoloģija

Anketas Pielaiko partiju! apgalvojumus atlasīja sistemātiskā veidā, sekojot vispārpieņemtiem zinātniskuma principiem. Sākotnēji tika organizēta politikas ekspertu fokusgrupas diskusija. Galvenās diskusijas tēmas bija Latvijas sociālekonomiskās attīstības dažādas ideoloģiskās nostādnes pārstāvošie virzieni nākotnē. Tāpat arī notika diskusijas ar GudrasGalvas.lv un Sabiedriskās politikas portāla Politika.lv redakciju pārstāvjiem. Balstoties uz apkopoto tēmu sarakstu no šiem diviem avotiem, tika izveidota pirmā anketas versija. Tā sastāvēja no 44 apgalvojumiem ar bipolāru (no -3 līdz +3) vērtējuma skalu („Cik lielā mērā jūs piekrītat apgalvojumam?”). Šo anketu testēja pilotpētījumā, kurā anketu aizpildīja 225 dažādu sabiedrības un vecuma grupu pārstāvji. Lai noskaidrotu, kuriem no šiem apgalvojumiem viskonsekventāk piemīt bipolāras ideoloģijas īpašības, pilotaptaujā iegūtie rezultāti ir statistiski apstrādāti saskaņā ar striktām psihometriskām prasībām. Pilotaptaujas datus pakļāva faktoranalīzei, lai noskaidrotu tos grupējošās dimensijas un jautājumus, kas būtu lietojami turpmākajā projekta gaitā. Analīzes rezultātā kļuva skaidrs, ka Pielaiko partiju! vajadzībām apgalvojumus vislabāk grupēt, izmantojot četras dimensijas (faktorus): Nacionālisms, Sociāldemokrātijas ideāli, Līdzdalība un Valsts roka. Tāpat arī tika noskaidrots, kuri no visiem jautājumiem būtu izmantojami metodes galīgajā versijā – izvēlēts 21 jautājums, kas vislabāk mērīja katru no dimensijām.

Sniedzot atbildes uz visiem jautājumiem, vēlētājs var novērtēt savu un deputātu kandidātu vai partiju uzskatu saderību četrās ideoloģiskajās dimensijās. Kopējo saderības līmeni (atspoguļots procentos) nosaka saderība individuālās dimensijās – cik liela ir vēlētāja un kandidāta vai partijas rezultātu novirze attiecīgajā dimensijā. Katrā dimensijā galvenais saderību nosakošais faktors ir vēlētāja un kandidāta vai partijas pietuvinājums skalas vienam vai otram galapunktam (piemēram, Nacionālisma dimensijā: liberāls vai konservatīvs), kas demonstrē līdzīgu ideoloģisko nostāju. Konkrētām individuālo jautājumu atbildēm nav izšķiroša nozīme rezultāta noteikšanā, svarīgākais ir atbilžu procentuālais sadalījums pēc piederības dimensijas vienam vai otram galapunktam (piemēram, gan vēlētājam, gan deputāta kandidātam noteiktajā dimensijā 70% jautājumu ir atbildēti kā konservatīvi). Individuālo jautājumu atbildēm piemīt vairāk informatīvs, nevis analītisks statuss. Šoreiz Pielaiko partiju! piedāvā vēlētājiem iespēju salīdzināt savas atbildes ar deputāta kandidāta arī atsevišķos jautājumos.

Sabiedriskā politikas centra PROVIDUS uzdevumā Pielaiko partiju! anketu izveidoja Latvijas Universitātes profesors Ivars Austers. Anketas vizuālo un tehnisko risinājumu izstrādāja Creative Mobile.


GudrasGalvas


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!