Raksts

Piedalies aptaujā par līdzdalības budžeta ieviešanu Latvijā


Datums:
18. decembris, 2019


Autori

Providus


Kā Latvijas iedzīvotājus iesaistīt pašvaldību budžetu veidošanā?

Piedalies aptaujā!

Aptauja ir pieejama šeit.

Līdzdalības budžets (arī: sabiedrības līdzlemts budžets) ir process, kurā iedzīvotāji demokrātiskā veidā lemj par nelielu daļu no pašvaldības vai valsts budžeta. Līdzdalības budžeta mērķis ir veicināt pilsonisko sabiedrību, izglītot iedzīvotājus par budžetēšanas procesiem, uzlabot pārvaldi un veicināt to, lai iedzīvotāji uzticētos pārvaldei un pārvalde – iedzīvotājiem.

Līdzdalības budžets jau šobrīd tiek īstenots vairāk nekā 1000 pašvaldībās visā pasaulē: sākot ar ciemiem, kuros dzīvo daži simti iedzīvotāju, un beidzot ar tādām lielpilsētām kā Ņujorka vai Parīze. Ukrainā, piemēram, šo līdzdalības modeli šobrīd īstenojušas kopumā 154 pašvaldības, Igaunijā – vairāk nekā 20 pašvaldībās, bet Polijā līdzlemta budžetēšana kopš 2019.gada ir obligāta visā valstī (vairāk nekā 60 novados). Šogad veiksmīgs šīs metodes pilotprojekts notika Rīgā.

Pilsētas, kas ieviesušas šādu līdzdalības modeli, norāda, ka sākotnēji tas ir izaicinājums visām iesaistītajām pusēm, bet ilgtermiņā gan pārvalde, gan iedzīvotāji daudz iegūst no iespējas tieši iesaistīties savas apkaimes veidošanā.

Latvijas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir izstrādājusi konceptuālu ziņojumu par to, kā Latvijā ieviest līdzdalības budžetu. Galvenie izšķiršanās jautājumi: vai šai iedzīvotāju iesaistes metodei ir jābūt pašvaldībām obligātai? Kuras procedūras nianses jāatrunā likumos un kuras būtu atstājamas pašvaldību pašu ziņā?

Domnīca PROVIDUS ir izstrādājusi detalizētu anketu par konceptuālajā ziņojumā ietvertajām tēmām, lai palīdzētu ministrijai šo konceptuālo ziņojumu pilnveidot. Ja arī Tev rūp sabiedrības līdzdalības iespējas Latvijas pašvaldībās, aizpildi anketu šeit: https://tinyurl.com/budzetesana

Ar aptaujas atbilžu apkopojumu iespējams iepazīties šeit.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!