Raksts

Pēc Jordana


Datums:
06. marts, 2008


Autori

Rita Ruduša


Cilvēka cienīgas dzīves formula ir ļoti vienkārša. Andrim Jordanam tā esot zināma. Viņaprāt, formulas nosaukums ir neonacisms.

Jo tieši neonacisms, lūk, visu saliekot pa plauktiņiem — ja tu esi tāds, tad tu drīksti to, ja tu esi šitāds, tad drīksti šito, bet, ja tu neesi cilvēks, tu nedrīksti neko. Tev jāmirst no “cilvēka” rokas, kurš, laupot tev tiesības uz dzīvību, nodrošina pats sev “cilvēka cienīgu dzīvi”.

Pagājušajā gadā, īsi pirms 16.marta Jordans bez mazākajām mulsuma pazīmēm publiskā diskusijā paziņoja, ka ebreju un čigānu fiziska iznīcināšana (pamatojums – viņi nav cilvēki) ir ne tikai pieļaujama, bet pat vēlama. Rīgas apgabaltiesa atzina Jordanu vainīgu naida kurināšanā un šodien piesprieda viņam viena gada un sešu mēnešu ieslodzījumu (jo cilvēks Jordans likumpārkāpuma izdarīšanas brīdī izcieta nosacītu sodu par citu noziegumu).

Spriedums ir ļoti apsveicams. Tas lauž naida noziegumu ignorēšanas (varbūt nolieguma?) tradīciju Latvijā. Cerams, ka citi “galīgā risinājuma” piekritēji to uztvers kā brīdinājumu. Taču Andra Jordana noziegumam ir arī netieši līdzvainīgie, kuru tiesas zālē, protams, nebija. Kas ir devis zaļo gaismu neiecietīgai retorikai publiskajā telpā? Ne tikai devis zaļo gaismu, bet šādu retoriku intensīvi un ar lielu izdomu pielieto? Tikpat pārliecināti un nemulstot kā Andris Jordans runā par “gangrēnu, kas jānogriež”, daži Latvijas politiķi no Saeimas tribīnes ir citādos sauc par cūkām, latvāņiem, pērtiķiem un utīm.

Deputāts Jānis Šmits Saeimā ir teicis šādus vārdus: “Ja vīrs guļ kopā ar vīru, kā tikai mēdz gulēt ar sievu, tad tie abi ir izdarījuši negantību, tiem abiem ir mirtin jāmirst; un lai viņu asins paliek uz viņiem.” Bet deputāts Šmits ir slīpētāks par pašpasludināto neonacistu. Ja viņam kāds pajautātu, vai viņa vārdi būtu interpretējami kā ierosinājums grozīt likumdošanu, kriminalizējot homoseksualitāti un atjaunojot nāvessodu, tad viņš droši vien atbildētu: es neko tādu neteicu, es vienkārši citēju Veco derību.

Par saviem vārdiem jāatbild ne tikai Jordanam. Nepārprotiet, es neierosinu visus augstāk minēto apzīmējumu lietotājus likt aiz restēm. Es ierosinu padomāt. Iespējams, pēc Jordana arī deputātiem būs grūtāk aizņemties terminus no zooloģijas un piesegties ar Bībeli, runājot par tiem, kas ir kaut nedaudz citādi.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!