Raksts

Patvēruma meklētāji: Globālā, Eiropas un Latvijas perspektīva


Datums:
25. oktobris, 2015


Autori

Providus


Foto: New York Times

PROVIDUS prezentācija un video no 2015.gada 26.oktobra konsultācijas par risinājumiem bēgļu uzņemšanas jautājumu koordinēšanai Latvijā.

PROVIDUS vadītājas Daces Akules prezentācijā izmantota statistika no ANO Augstā komisariāta bēgļu jautājumos (UNHCR), Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM), Eiropas Komisijas un Eurostat, Frontex, kā arī Pilsonības un migrācijas pārvaldes.

Prezentācijā ieskicētas:

• globālās patvērumu meklētāju kustības, kas nekad agrāk nav bijušas tik apjomīgas gan Latvijas un Eiropas Savienības, gan pasaules kontekstā,

• patvēruma meklētāju patreizējās dzīvesvietas – galvenokārt, citi reģioni savā valstī vai kaimiņvalstīs,

• Sīrijas patvēruma meklētāju uzņemošās valstis – galvenokārt, Turcija, Libāna, Jordānija un Irāka,

• Imigrāciju (arī ekonomisko imigrantu no ārpus Eiropas Savienības) veicinošie faktori,

• Lielākās Sīrijas bēgļu uzņemošās valstis Eiropā, kā arī ES dalībvalstu apņemšanās palīdzēt ES dienvidu valstīm pārvietot tur mītošos patvēruma meklētājus,

• Patvēruma meklētāju, bēgļu un alternatīvo statusu ieguvušo cilvēku skaita izmaiņas Latvijā kopš 1998.gada, kā arī Latvijas sabiedrības izmaiņas kopš 2004.gada, kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā un piedzīvo arvien lielākas cilvēku pārvietošanās kustības (gan emigrāciju, gan imigrāciju, gan re-emigrāciju).

Prezentācijā arī iekļauti topoša PROVIDUS pētījuma dati par šobrīd Mucenieku patvērumu izmitināšanas centrā dzīvojošiem cilvēkiem – viņu ceļu uz Latviju, viņu izglītību un profesionālo pieredzi, kā arī viņu nodomiem attiecībā uz nākotni Latvijā.

Prezentācija pieejama šeit. (Patvēruma meklētāji: Globālā, Eiropas un Latvijas perspektīvapdf)

Prezentācijas video no informācijas aģentūras LETA nodrošinātās tiešraides 26.oktobra pasākuma pirmajai daļai (PROVIDUS prezentācija ir video ieraksta 15.-41.minūtē).

Šis raksts ir izdots ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Latvijas valsts finansiālu atbalstu. Par raksta saturu atbild biedrība „Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS”.
Raksts sagatavots projekta „PROVIDUS – valsts partneris politikas plānošanas un veidošanas procesā” ietvaros.
Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija NVO darbības atbalsta programmas ietvaros.
NVO darbības atbalsta programma tiek finansēta ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Latvijas valsts finansiālu atbalstu.


"Providus": Latvija nekad nav bijusi tik liela bēgļu izaicinājuma priekšā

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!