Raksts

Partiju šķirotava uz 5.jūnija vēlēšanām: aicinājums uz fokusgrupām


Datums:
17. marts, 2021


Autori

Providus


5.jūnijā notiks pašvaldību vēlēšanas, un šoreiz pirmo reizi uz pašvaldību vēlēšanām tiks izveidota partiju salīdzināšanas anketa "Partiju šķirotava", ko izstrādās domnīca PROVIDUS.

Līdz šim partiju salīdzināšanas rīki veidoti tikai uz Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Šī anketa tiks publicēta lsm.lv portālā un vēlētājiem pieejama jau mēnesi pirms vēlēšanām.

Arī šogad anketas saturu izstrādās domnīca PROVIDUS. Anketas uzbūve būs atšķirīga no anketām uz Saeimas vai Eiropas Parlamenta jautājumus – ņemot vērā pašvaldību skaitu un daudzveidību (mazas/lielas; ar industriju/bez; ar lielu pilsētu/bez), jautājumi tiks formulēti atvērti, proti, partijai konkrētā pašvaldībā būs tiesības brīvā tekstā ierakstīt savu atbildi, šīs atbildes garums būs strikti ierobežots aptuveni viena tvīta izmērā. Vēlētāji varēs atzīmēt visas atbildes, kurām piekrīt. Anketā būs iekļauti 10 – 15 jautājumi. Pēc anketas aizpildīšanas, uzģenerēsies partiju saraksts, kurā attiecīgajā pašvaldībā kandidējošās partijas būs sakārtotas atbilstoši sakritību skaitam ar konkrētā vēlētāja izvēlēm.

Lai izvēlētos anketai piemērotākos jautājumus, PROVIDUS 23. un 25.martā organizē divas fokusgrupas ar partiju pārstāvjiem, kā arī vietējiem aktīvistiem un NVO. Šo fokusgrupu uzdevums: pārskatīt PROVIDUS izveidoto provizorisko jautājumu sarakstu un, ja nepieciešams, to koriģēt. Fokusgrupas notiks abos datumos no plkst. 15:00-16:30, ZOOM vidē. Divi datumi izvēlēti tādēļ, lai fokusgrupu dalībnieki varētu atrast sev laika ziņā piemērotāko. Abu fokusgrupu norise būs identiska.

Lai iegūtu ZOOM saiti uz fokusgrupu, lūdzam interesentiem fokusgrupām pieteikties, rakstot PROVIDUS pētniecei Sintijai Tarasovai sintija.tarasova@providus.lv, šajā e-pastā pieminot izvēlēto datumu un pārstāvēto organizāciju vai pašvaldību.

Papildus lūgums: nacionālā līmeņa partijām un NVO lūgums deleģēt dalībai fokusgrupās ne vairāk kā divus pārstāvjus, vietēja līmeņa partijām un NVO – tikai vienu pārstāvi.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!