Raksts

Panorāmas 50.gadu jubilejas raidījuma kauna mirkļi


Datums:
20. marts, 2008


Autori

Dace Akule


Vakar sanāca noskatīties gan LNT ziņas, gan Panorāmu, kas par godu savai 50.gadu jubilejai daļa sastāvēja no ziņām un Panorāmas atmiņu, veiksmes, ietekmes un pašslavināšanas stāstiem. Kāpēc es uzsveru, ka noskatījos arī LNT ziņas? Tāpēc, ka daži stāsti parādījās gan LNT, gan Panorāmā, un tos salīdzinot – kā cilvēks ar bakalaura grādu komunikāciju zinātnē – LTV ziņu komanda bija paveikusi acīmredzamu kvalitatīvāku darbu. Piemēram, LNT stāstā par Ogres rajonā automašīnas notriekto zēnu pievērsās cilvēciskajam aspektam ar savu sensacionalitātes piegaršu, tai skaitā sižeta autora balss toni, kas bija tāds, it kā stāsts nebūtu par traģēdiju, ko citu starpā varētu tajā mirklī skatīties arī bojā gājušā skolnieka vecāki un tuvinieki. LNT arī izteicās, ka neesot zināms, pie kādas luksofora krāsas notikusi traģēdija. Bet Panorāmas sižetā bija informācija par luksofora krāsu (zaļā krāsa gājējam), adekvāts ziņu diktora tonis, un daudz sabalansētāka informācijas pasniegšana. Otrs piemērs bija stāsts par kādas Liepājas skolas skolēnu, kas uz skolu bija paņēmis līdz tēvam piederošo pistoli. LNT sižets, ar ievadu “tika laimīgas sagadīšanās dēļ nav notikusi apšaude skolā”, atkal ne visai nopietns, jo policiste stāsta, ka zēns arī meties žņaugt sociālo pedagogu. Bet Panorāmā, atsaucoties uz avotu valsts policijā, tika teikts, ka šī informācija neesot apstiprināta. Tāpat bija atrasti kvalitatīvāki informācijas avoti, piemēram, LNT intervētie skolas zēni deva nepilnīgu informāciju, Panorāmas sižetā intervētā meitene bija daudz izsmeļošāka.

Bet Panorāmas ziņu sižetiem beidzoties, un sākoties Panorāmas pašslavināšanas sadaļai, kvalitātes zīmei bija cita nozīme. Protams, bija interesenti redzēt gan sarunu ar cilvēku, kas izdomājis Panorāmai nosaukumu, gan atskatu Panorāmas atspoguļotajos notikumos pirms 30, 40 gadiem un paldies par tiem!

Taču tajā pat laikā A.Krauze apgalvoja, ka Panorāma joprojām esot visskatītākais ziņu raidījums Latvijā, citēju, “reitingi rāda, ka joprojām esam visvairāk skatītās ziņas”. Nezinu, uz kādiem reitingiem te atsaucās, bet plašai auditorijai ir zināmi citi dati, proti, ka LNT ziņas regulāri apsteidz Panorāmas reitingus. Piemēram, pēc TNS 2008.gada februāra datiem, visskatītākā televīzija bija LNT, TV3 un LTV ir tikai trešajā vietā. Bet visskatītākais raidījums bijis LNT ziņas sestdienā, tad no ziņu raidījumiem seko LNT ziņu tops 10, tad nāk LTV 100.pants, bet Panorāma atrodas 11.vietā. Janvārī pirmajā vietā no ziņu/ analītiskajiem raidījumiem ir LTV de facto (apsveicam), tad nāk veseli četri LNT ziņu raidījumi (ziņas sestdienās, ziņu tops 10, Degpunktā, ziņas svētdienā) un 9.vietā ierindojusies Panorāma. Savukārt, visā pagājušajā gadā skatītāko raidījumu topā 40 Panorāma pat neparādās… Te augstākā vieta ir LNT ziņām svētdienā (15.vieta), tad seko LNT ziņas sestdienā (20.vieta), LNT ziņu tops 10 (28.vieta), un vienīgais ziņu/ analītiskais raidījums, kas šajā topā pārstāv LTV ir de facto (39.vieta). Arī apskatot tikai katra kanāla skatītākos raidījumus, Panorāma nav LTV raidījumu top10 (de facto 9.vietā). Bet LNT kanāla raidījumu top 10 parādās veseli trīs ziņu raidījumi. Ko lai te domā par Panorāmas objektivitāti?!

Laikam jau cerībā, ka lielai daļai auditorijas šie reitingi nav zināmi, Panorāmas svētku raidījuma pašslavināšanas daļa turpinājās ar J.Gestes sižetu, kurā, apstaigājot vairāk nekā 50 mājas, tika noskaidrots, ka lielākā daļa Panorāmu skatās, kas – kā saprotams no Panorāmas uzstādījuma – ir kvalitatīvāks pētījums par TNS reitingiem. Jautājums, vai bez Panorāmas viņi skatās – un biežāk skatās – LNT ziņas vai TV3, spriežot pēc sižeta, laikam netika uzdots, bet tieši tā taču noskaidro raidījumu reitingus. Ja es divus vakarus skatos gan Panorāmu, gan LNT ziņas, bet vēl trīs vakaros man laika pietiek tikai LNT ziņām vai TV3, tad nu Panorāma nekādi nevar būt skatītākais ziņu raidījums…

Un vēl interesanti bija vērot teātri, kā pāris, kas jau 50 gadus ik vakaru skatās Panorāmu, šķietami iestudējis scēnu kad sieva vīru sauc uz Panorāmas sākšanās laiku. Citēju tiešās runas formā:

Sieva: “Andri, nāc, Panorāma… Ātri… Nu, Tu redzi?!…”

Vīrs: “Ū, Panorāma – tad ir jāskatās…”

Sieva: “… Tad ir jāskatās. … Sēdi mierīgi!”

Otrs šī sižeta (autore: K.Rubene, sižets sākas ap 21:00 minūti) teatrālais moments bija stand-ups, kur reportierei runājot par to, ka pāris pēc panorāmas drīz liekas pie miera, fonā pazūd gaisma šajās mājās.

Protams, par jubilāriem tikai labu un savu pozitīvo ziņu Panorāmai saviem skatītājiem bija vērts nodot, tai skaitā paslavēt uzticīgo auditoriju, kas izdara “pareizo” izvēli. Bet vai tiešām bija nepieciešami meli par reitingiem un tāds teātris, par kuru man bija kauns?

P.S. Par Panorāmas jubilejas atspoguļojumu ir arī Ditas blogs.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!