Pētījums

Nepilngadīgo ieslodzīto statuss. Ieteikumi starptautisko standartu sasniegšanai


Gads:
2005
Organizācija:
PROVIDUS


Autori

Providus


ANOTĀCIJAPētījuma mērķis ir noskaidrot, kāda ir situācija ar brīvības atņemšanu nepilngadīgajiem un ko tajā vajadzētu mainīt.

Pētījums atklāj informāciju par nepilngadīgo ieslodzīto skaitu un tā mainības dinamiku, nepilngadīgo ieslodzīto tiesībām un pienākumiem, to praktisko izmantošanu un izpildi.

Pētījums analizē:

  • ieslodzīto iespējas saņemt medicīnisko palīdzību, garīgo aprūpi, apmeklēt psihologa konsultācijas, skolas nodarbības, nodarboties ar sportu utt;
  • ieslodzīto personu brīvā laika strukturēšanu, dienas kārtību, ieslodzīto nodarbošanos;
  • ieslodzījumu vietu darbinieku intervijas;
  • nepilngadīgo ieslodzīto intervijas.
  • Pētījuma gaitā noskaidrots, ka ieslodzījuma vietās, kurās ievietoti nepilngadīgie, tiek ievērotas pamatprasības, ko nosaka starptautiskie standarti, tomēr pieeja problēmu risināšanā nav pareiza. Proti, primārais mērķis sodu izpildes sistēmā ir izolācija, savukārt nepilngadīgo apcietināto resocializācijai ir vai nu sekundāra nozīme, vai tai vispār netiek pievērsta uzmanība.

    Autors iesaka, turpinot uzsāktās reformas, vēl vairāk humanizēt ieslodzījuma sistēmu. Personu resocializācijai, uzvedības korekcijai, izglītošanai, psiholoģiskai palīdzībai ir jākļūst par galvenajiem soda izpildes elementiem, bet izolācija ir līdzeklis šo rehabilitācijas mērķu sasniegšanā.

    (pdf Nepilngadīgo ieslodzīto statuss. Ieteikumi starptautisko standartu sasniegšanai pdf)(1.09 MB)


    Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

    Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!