Raksts

Neatliekamie valdības darbi


Datums:
18. decembris, 2007


Autori

Providus


Neatliekamie valdības darbi

Tiesiskais bloks

1. Valdība iesniegs Saeimā likumprojektus:

– par parlamentārās kontroles atjaunošanu Valsts drošības iestādēm, vienlaikus nemainot prokuratūras kā vienīgās tiesiskās uzraudzītājas funkcijas ( par pamatu ņemot likuma ‘’Valsts drošības iestāžu likums’’ redakciju līdz 2002.g.)

– grozījumus KNAB likumā , iestrādājot normas, kas paredz Ģenerālprokurora obligātu līdzdalību lēmumu pieņemšanā par KNAB vadītāja iecelšanu un atcelšanu ,

– grozījumus Kriminālprocesa likumā ,iestrādājot nosacījumu KPL 410.pantā ,ka prokurors nodod lietu tiesnesim, kurš pieņem lēmumu,

– grozījumus likumos, lai personas, kuriem apturēta mandāta darbība ( t.sk. sakarā ar apsūdzību smagos noziegumos),varētu saņemt kompensācijas par attaisnojošu darba kavējumu(t.sk. attaisnojošs tiesas spriedumu),

– grozījumus ‘’Nacionālās drošības likumā’’ un ‘’Valsts drošības iestāžu likumā ‘’ ,kas paredz iedibināt Valsts drošības iestāžu padomi valsts drošības politikas koordinācijai,

2.Valdība sāks darbu pie partiju finansēšanas no valsts budžeta normatīvās bāzes sagatavošanas, kā arī pie likumdošanas aktiem par trešo personu un mediju tiesībām priekšvēlēšanu procesos.

Sociālie jautājumi

1.Valdība sagatavo likumu grozījumus ,kas ievieš neapliekamo minimumu strādājošo pensionāru algām.

2. Valdība izstrādās invalīdu pensiju indeksācijas koncepciju.

3. Valdība, veidojot 2009.g. budžeta projektu, izskatīs iespēju nodrošināt brīvpusdienas līdz 4. klasei.

4.Valdība izstrādās normatīvos aktus ,kas samazinātu bezdarbnieka pabalsta izmaksas termiņu no 9 mēnešiem uz 6 mēnešiem.

Izglītība

1.Valdība uzdos veikt pedagoģisko slodžu auditu izglītības iestādēs

2.Valdība uzdos sakārtot IZM reģistrus.

3.Valdība izskatīs rīcības plānu budžeta vietu pasūtījuma izvietošanā augstskolās par 2008/2009. un turpmākajos mācību gados ,ņemot vērā prognozējamās studējošo skaita izmaiņas.

Veselība aprūpe

1. Valdība uzdos turpināt sarunas ar mediķu arodbiedrību par turpmāko veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem ( t.sk. pie ģimenes ārstiem) un tai atbilstošo, nepieciešamo valsts finansējuma apjomu.

2. Valdība uzsāks darbu, lai izvērtētu iespēju īstenot pāreju uz valsts apmaksātu veselības pakalpojumu pieejamības tiešāku sasaisti ar nodokļu nomaksu (t.sk. novirzot daļu no iedzīvotāju ienākuma nodokļa veselības aprūpei kā individualizētas iemaksas ),

Tautsaimniecība

1.Prioritāro nozaru noteikšana

Valdība kontraktēs speciālu komisiju , kurā būtu Latvijas lielāko uzņēmumu vadības pārstāvji, arodbiedrību ,zinātnieku un mācību spēku pārstāvji, un kura, balstoties uz Nacionālo Attīstības plānu apkopos un iesniegs valdībai nākamo 6 gadu Latvijas tautsaimniecības attīstības programmas projektu. Tās vieni no uzdevumiem būs noteikt prioritārās tautsaimniecības nozares un ieteikt produktu un pakalpojumu konkurētspējas veicināšanas pasākumus.

2.Enerģētika

1.Valdība izskatīs energoapgādes drošības ziņojumu un pieņems konceptuālu lēmumu par turpmāko nepieciešamo nākotnes energojaudu radīšanu un energotarifu politiku.

2.Valdība uzsāks izvērtēt tālāko energoresursu cenu kāpuma ietekmi uz 2009.g. budžetu.

3.Pretinflācijas programmas tālāka virzīšana

1.Valdība izskatīs ziņojumu par pretinflācijas programmas izpildi , tās rezultātiem un pieņems lēmumu par nepieciešamajiem papildus pasākumiem tālākai programmas īstenošanai.

2.Valdība ,balstoties uz Valsts Civildienesta pārvaldes datiem, pieņems lēmumu par ilgtermiņa brīvo štata vietu likvidēšanu.

4.Valdības Rezerves fonda izveide

1.Valdība izstrādās likumprojektu ,kas nosaka kādiem mērķiem un kā drīkst lietot Valdības Rezerves fonda līdzekļus

2.Valdība pieņems lēmumu par 2007.g. budžeta pārpalikuma ieskaiti valdības rezerves fondā.

3. Lai iegūtu būtiskus līdzekļus Rezerves fondā valdība pieņems lēmumu sakarā ar ‘’Lattelekom ‘’privatizāciju,kas paredz valsts daļas pārdošanu .

5. Darba spēka migrācija

Valdība pieņems koncepciju par migrācijas politiku saistībā ar nodarbinātību.

6.Valdības attiecības ar darba devējiem un darba ņēmējiem

Valdība sadarbībai ar sociāliem partneriem izstrādās jaunus priekšlikumus:
– sadarbības partneru kompetences un atbildības sadalījumam,
– savstarpējo saistību izpildei,
– sadarbībai īpašos ekonomiskās un sociālās situācijas saasināšanās apstākļos,

7.Reģionālā reforma

1.Valdība pieņems galīgo lēmumu par nākamo valsts administratīvi teritoriālo sadalījumu un plānu ,kā valdība virzīs nepieciešamos, ar jauno novadu izveidi saistītos normatīvos aktus.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!