Pētījums

NATO paplašināšanās stratēģiskā un operatīvā ietekme uz Baltijas reģionu


Gads:
2000
Organizācija:
IFPA (The Institute for Foreign Policy Analysis)


Autori

Providus


ASV Ārpolitikas analīzes institūta publicētais ziņojums Strategic and Operational Implications of NATO Enlargement in the Baltic Region (2002.gada jūnijā) vērsts uz NATO paplašināšanās ietekmes izvērtēšanu Baltijas reģionā, kas ir attiecināts uz trim valstīm – Igauniju, Latviju un Lietuvu.

Ziņojumā norādīts, ka no stratēģiskās perspektīvas, Baltijas valstu uzņemšana NATO ir izdevīga ASV divu iemeslu dēļ: pirmkārt, alianses paplašināšana nozīmē Aukstā kara Eiropas sadalījuma izbeigšanu, vienlaicīgi veicinot jaunu sadarbību drošības jomā ar Krieviju; otrkārt, Baltijas valstis kopā ar citām Austrumeiropas valstīm kalpos kā „jaunie atlantisti”, tā veicinot arī turpmāku ASV iesaistīšanos Eiropas drošībā.

Ziņojums uzsver, ka īstermiņa perspektīvā sekas Baltijas valstu uzņemšanai NATO nav lieli stratēģiski izdevumi vai zaudējumi, jo Baltijas reģions ir salīdzinoši mierīgs no drošības viedokļa. Iespējamos nākotnes draudus Baltijas reģionam ziņojums saista galvenokārt ar Krieviju gadījumā, ja notiks radikāla Krievijas politiskās orientācijas maiņa. Šie draudi gan esot iespējami tikai pie vissliktākā scenārija un pašlaik tāds scenārijs ir maz ticams.

Tā kā ziņojums tika sagatavots pusgadu pirms NATO paplašināšanas, tad visai plaši ir iztirzāti arī citi iespējami NATO paplašināšanas gadījumi, piemēram, no Baltijas valstīm uzņemot tikai Lietuvu. Šie teorētiskie varianti gan pēc NATO Prāgas samita vairs nav aktuāli.

Ziņojuma secinājumos ir norādīts, ka par savu uzņemšanu NATO tagad pašām Baltijas valstīm ir jādod savs ieguldījums alianses darbības veicināšanai sekojošā veidā: 1) dot savu ieguldījumu militārajiem izdevumiem un miera uzturēšanas operācijām, 2) veicināt attiecību uzlabošanos ar Krieviju un atturēties no krievu kopienas tiesību ierobežošanas Igaunijā un Latvijā, 3) dot savu ieguldījumu debatēs par NATO nākotni, lai tā saglabātos arī kā militāra organizācija, ne vien kā politiska.
(Pievienotais failspdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!