Raksts

Monitoringa ziņojums “Vai Saeima noraida visus opozīcijas deputātu priekšlikumus?”


Datums:
06. jūnijs, 2017


Autori

Olafs GrigusValts Kalniņš


Foto: Reinis Inkēns, Saeimas Administrācija

[u][/u]Domnīca PROVIDUS un Sabiedrība par atklātību – Delna, publicējot 2017.gada aprīlī veiktā Saeimas monitoringa rezultātus, vērš uzmanību uz komunikācijas problēmām Saeimas darbā. Aprīlī atkārtoti novērots, ka deputāti nepamato, kāpēc kāds likumprojekts virzāms steidzamības kārtībā, tāpat identificēta problēma, kas saistīta ar opozīcijas deputātu priekšlikumu noraidīšanu.

Bažas par to, ka konstruktīvas opozīcijas loma parlamentā tiek vājināta, jo Saeima noraida visus opozīcijas pieprasījumus, atsevišķi deputāti pauduši Saeimas plenārsēdēs. Domnīcas PROVIDUS pētnieka Olafa Grigus novērojumi pastiprina deputātu pārmetumus. Pieprasījumu komisija, kas lemj par Ministru kabinetam iesniegto deputātu priekšlikumu pieņemšanu vai noraidīšanu, sastāv no 15 deputātiem, no kuriem 10 ir koalīcijā, tāpēc pārbalsot opozīcijas priekšlikumus ir viegli. Prezentējot pieprasījumu deputātiem plenārsēdē, komisijas vadītājs parasti pēc būtības nepaskaidro, kāpēc pieprasījums nav guvis komisijas atbalstu, tā vietā vienkārši nosaucot balsojuma rezultātu.
Aprīlī atkārtoti tika novērota prakse, ka deputāti nereti plenārsēdēs lūdz likumprojektus skatīt steidzamības kārtībā, bet sēdē lūgumu nepamato. Dažkārt pamatojums tiek sniegts, taču tas ir neapmierinošs, jo skaidro likumprojekta nepieciešamību kā tādu, nevis, iemeslus to skatīt steidzamības kārtībā. Jēgpilnu argumentu trūkums par steidzamības kārtības noteikšanu vērtējams kā slikta prakse.
PROVIDUS un Delna vērš uzmanību, ka pilnvērtīgai Saeimas darba iepazīšanai, svarīgi dzirdēt diskusijas parlamenta komisijās, kuru sēžu ieraksti šobrīd nav brīvi pieejami sabiedrībai. Aicinām parakstīties portālā „Manabalss.lv” par priekšlikumu publiskot Saeimas komisiju audio ierakstus.

Aprīlī Saeimas monitorings aptvēra 42 likumprojektu izskatīšanu.
(Aprīļa monitoringa ziņojumspdf)

Projekta “Valsts sagrābšanas pazīmju analīze: Latvijas gadījums” metodoloģija.

Vairāk informācijas: Olafs Grigus, pētnieks, domnīca PROVIDUS, 29139685, olafs.grigus@providus.lv

Saeimas monitorings tiek veikts projekta „Valsts sagrābšanas pazīmju analīze: Latvijas gadījums” ietvaros, sekojot likumdošanas iniciatīvām un amatpersonu iecelšanas procesam Saeimā. Projektu daļēji finansiāli atbalsta fonds Atvērtās sabiedrības institūts (Foundation Open Society Institute) sadarbībā ar Atvērtās sabiedrības fondu (Open Society Foundations) Think Tank Fund un Sabiedrības integrācijas fondu.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!