Raksts

Monitoringa ziņojums par valsts sagrābšanas pazīmēm Saeimas darbā 2016. gada jūnijā


Datums:
14. septembris, 2016


Autori

Olafs GrigusValts Kalniņš


Foto: danxoneil

Veicot Saeimas monitoringu 2016.gada vasarā domnīca PROVIDUS un biedrība Sabiedrība par atklātību - Delna novēroja valsts sagrābšanas pazīmes likumprojekta “Grozījumi likumā “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās”” izskatīšanas gaitā.

Komisijā tika piedāvāti būtiski priekšlikumi, kas nesaskanēja ar likumprojekta sākotnējo mērķi, bet atsevišķi deputāti priekšlikumu pamatojumam izmantoja acīmredzami neloģiskus argumentus. Priekšlikumu iesniedzējs veselas divas reizes apgalvoja, ka likumprojektā jau iepriekš iestrādāti grozījumi, kādu patiesībā nebija.

Atkārtoti novērotas arī negatīvi vērtējamas parādības, kas aprakstītas iepriekšējos ziņojumos. Piemēram, izpildvaras pārstāvji turpināja izmantot Eiropas Savienības direktīvu ieviešanas termiņus kā pamatojumu steidzamai likumprojektu izskatīšanai. Šāda prakse nostāda Saeimu neapskaužamā situācijā, kur tā tiek šantažēta ar iespējamām ES sankcijām un nevar pilnvērtīgi veikt savu darbu. Šī problēma ir saistīta arī ar maija ziņojumā aprakstīto pēdējā brīža priekšlikumu iesniegšanas praksi. Abas problēmas potenciāli būtu risināmas, ceļot Saeimas analītisko kapacitāti un tās spēju savlaicīgi paredzēt likumu grozīšanas vajadzības.

Monitorings jūnijā aptvēra 19 likumprojektu izskatīšanu un 2 amatpersonu iecelšanu. Pilns ziņojuma teksts (šeitpdf).

Uzraudzība notiek projekta „Valsts sagrābšanas pazīmju analīze” ietvaros. Projektu daļēji finansiāli atbalsta fonds Atvērtās sabiedrības institūts (Foundation Open Society Institute) sadarbībā ar Atvērtās sabiedrības fondu (Open Society Foundations) Think Tank Fund.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!