Pētījums

Migration in the 21st century – an opportunity or a threat


Gads:
2014
Organizācija:
Central & Eastern Europe Development Institute


Autori

Providus


Foto: Central & Eastern Europe Development Institute

Pēc ES paplašināšanās 21.gadsimtā lielākās iedzīvotāju skaita izmaiņas notikušas divās valstīs - Latvijā un Lietuvā. Eksperti paredzēja, ka pēc izceļošanas sekos atgriešanās vilnis, taču tas nenotika.

Eiropas Savienības paplašināšanās, kas notika 21.gadsimtā izraisīja darbaspēka migrāciju tādā apmērā, kā to neviens nebija gaidījis, pat par spīti sākotnēji noteiktajam darbaspēka kustības pārejas periodam.

Eurostat dati rāda, ka emigrējušo skaits no ES valstīm no 2004. līdz 2012. gadam palielinājās no 1.7 līdz 5.6 miljoniem. Vislielākās izmaiņas notika divās Baltijas valstīs – Latvijā un Lietuvā, kur iedzīvotāji mainīja dzīvesvietu uz kādu no ES valstīm – pārsniedzot rādītājus par 400%. Viszemākā aktivitāte bija novērojama Čehijā un Slovēnijā.

Lielākā daļa ekspertu paredzēja, ka pēc lielā emigrācijas viļņa sekos atgriešanās, tādā veidā samazināsies izceļojošo skaits un arī negatīvu seku riski, ko var izraisīt straujas izmaiņas demogrāfijā. Taču migrācijas datu analīze liecina, ka pētnieku ieplānotā atgriešanās nav materializējusies.

Kā migrācija ietekmēs Latviju un citas Eiropas valstis turpmāko gadu laikā? Vai ir kāda iespēja no šiem procesiem gūt labumu?

(Migration in the 21st century from the perspective of CEE countries – an opportunity or a threat?pdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!