Pētījums

Mentoringa prakses imigrantu nodarbinātībai Eiropā un Ziemeļamerikā


Gads:
2015
Organizācija:
King Badouin Foundation, Migration Policy Institute


Autori

Providus


Foto: badbrother

Pētījums analizē atbalsta programmu dažādās pieejas, panākumus un ilgtspējas priekšnoteikumus.

Imigrantu iekļaušanās darba tirgū nav vienkāršs process, un vislielākās grūtības tas sagādā divām grupām – augsti kvalificētajiem pienācējiem un jauniešiem. Kā liecina OECD dati, imigranti kopumā ir pakļauti lielākam bezdarba riskam – bezdarbs imigrantu vidū starp 2008. un 2012.gadu ir audzis straujāk, nekā vidēji starp visiem darba vecumā esošajiem (5% pieaugums imigrantu vidū pret 3% pieaugumu cilvēkiem darba spējīgajā vecumā). Tieši tāpēc Rietumeiropā un Ziemeļamerikā tiek attīstītas mentoru programmas, kas palīdz imigrantiem veiksmīgāk iekļauties darba tirgū. Šo programmu dažādās pieejas, panākumus un ilgtspējas priekšnosacījumus analizē beļģu nodibinājuma King Badouin Foundation atbalstītais pētījums „Mentoring practices in Europe and North America: Strategies for improving immigrants’ employment outcomes”.

Vairākas pētījumā apskatītās atbalsta jeb mentoringa programmas ļauj jaunam vai jau pieredzējušam kandidātam darba tirgū saņemt padomus un atbalstu no mentora, kuram šajā darba tirgū ir lielāka pieredze. Sadarbība var iekļaut individuālas konsultācijas un citas aktivitātes, tomēr ir svarīgi, ka blakus pamatmērķim – palīdzēt iekļauties darba tirgū – aktivitātēm ir arī citi svarīgi mērķi: attīstīt sociālās un kognitīvas prasmes, palīdzēt paaugstināt pašapziņu un paļaušanos uz saviem spēkiem.

Šādas programmas īsteno gan valsts, gan privātas organizācijas, kā arī nevalstiskās organizācijas. Pētnieki atzīst, ka imigrantu integrācijas programmu un valsts atbalstīto pasākumu esamība valstī ietekmē arī mentoru programmu fokusu un rezultātu – piemēram, vai atbalsts tiek sniegts kvalificētiem vai mazāk kvalificētiem migrantiem, vai ir fokuss uz bēgļiem vai jauniešu nodarbinātību.

Programmu ietekme ir vērtējama atzinīgi un atsevišķos gadījumos – pat ļoti izteikti pozitīvi, piemēram, ap 70% Kanādas The Mentoring Partnership dalībnieku pēc programmas strādā labāk apmaksātā darbā savā profesijā.

Pētījuma secinājumos autori norāda, ka divi būtiskākie priekšnoteikumi mentoringa programmu ilgtspējai ir harmoniska dažādu pušu sadarbība un ilgtermiņa finansējuma pieejamība.

Pētījums: Mentoringa prakses imigrantu nodarbinātībai Eiropā un Ziemeļamerikā

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!