Raksts

Latvijas tiesnešu memorands


Datums:
30. jūlijs, 2002


Autori

Providus


2002. gada 21. jūnijā RīgāMēs, Latvijas tiesu pārstāvji, uzskatām, ka tiesu varas nostiprināšana ir neatņemama demokrātijas sastāvdaļa, un apzināmies, ka šajā jomā ir būtiski trūkumi. Tiesu vara Latvijā nav kļuvusi pilnībā efektīva, neatkarīga un sabiedrības cienīta.

Deviņdesmito gadu sākumā progresīvo reformu rezultātā tika ieviestas daudzas formālās tiesu varas neatkarības garantijas. Taču politiķu nevēlēšanās turpināt tiesu sistēmas sakārtošanu kā valsts prioritāti un arī nepietiekama tiesnešu aktivitāte procesa veicināšanā novedusi pie krīzes situācijas. Šobrīd sabiedrība tiesu varai neuzticas, valsts augstākās amatpersonas un mediji izsaka asu kritiku, bet problēmai risinājuma nav.

Pēdējā laika notikumi mūs ir pārliecinājuši, ka politiskā kritika ir jāatspēko, nevis nosodot kritiku, bet gan profesionāli pierādot, ka esam gatavi paši sevi administrēt un arī atbildēt sabiedrības priekšā.

Tāpēc mēs nākam klajā ar šo memorandu pārliecībā, ka šī ir vēsturiska ES kandidātvalsts izdevība ietekmēt tiesu sistēmas sakārtošanu atbilstoši tiesiskas, demokrātiskas un atvērtas Eiropas valsts standartiem.

    Jaunā Tiesu varas likuma sagatavošanā un apspriešanā steidzami jāiesaista ne tikai Latvijas un ārvalstu speciālisti, bet arī plaša sabiedrība, šim nolūkam izveidojot īpašu institūciju komunikācijai ar sabiedrību.

    Likuma izstrādes darba grupai īpaša uzmanība jāpievērš varas dalīšanas principam un neatkarīgas tiesu padomes radīšanai, nodrošinot institucionālās garantijas, lai tiesu sistēmai piemērotās procedūras būtu neitrālas un lai tiesneši varētu būtiski ietekmēt savu administrēšanu, profesionālo pilnveidošanos un disciplināro sodīšanu.

    Jāaktivizē tiesnešu paškontrole, īstenojot Latvijas tiesnešu ētikas kodeksa normu piemērošanu praksē, ētiskos pārkāpumus izskatot disciplinārkolēģijā.

    Jāizstrādā tiesu publiskās informācijas un komunikācijas politikas stratēģija, paredzot, ka katrā tiesā jābūt īpaši apmācītam darbiniekam komunikācijai ar medijiem un sabiedrību.

    Jāpanāk tiesu informācijas un spriedumu publicēšana, nosakot vienotus kritērijus personas datu aizsardzībai, lai jau tuvākajā laikā uzlabotu tiesu darba efektivitāti un spriedumu kvalitāti.

    Aktīvi jāiesaistās jauno informācijas tehnoloģiju izmantošanā, ieviešot ES PHARE projekta “Korupcijas novēršana tiesu sistēmā” izstrādāto interneta tiesu portālu, tādējādi nodrošinot tiesu nolēmumu un tiesu informācijas pieeju sabiedrībai.

    Tiesnešu mācību centram jākoordinē visu institūciju piedāvātās mācību iespējas, par vienu no prioritātēm izvirzot tiesu darbinieku izglītošanu caurredzamības un komunikācijas jautājumos.

Šo stratēģiski svarīgo jautājumu tālākai virzīšanai un praktisko risinājumu meklēšanai mēs pilnvarojam darba grupu šādā sastāvā: Augstākās tiesas priekšsēdētājs A. Guļāns, Latvijas Tiesnešu biedrības prezidents I. Bičkovičs, Latvijas Tiesnešu mācību centra valdes priekšsēdētāja V. Eilande, Bauskas rajona tiesas priekšsēdētāja I. Andžāne, Rīgas rajona tiesas tiesnese S. Strence, Zemgales apgabaltiesas tiesnese R. Knabe.

Memorandu atbalsta: Andris Guļāns, AT priekšsēdētājs; Valda Eilande, AT senatore, Tiesnešu mācību centra valdes priekšsēdētāja; Ivars Bičkovičs, AT Krimināllietu tiesu palātas priekšsēdētājs, Tiesnešu biedrības prezidents; Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta senatori un Krimināllietu tiesu palātas tiesneši; Zemgales apgabaltiesas, Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas, Latgales apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas, Rīgas pilsētas Centra rajona, Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas, Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesas, Aizkraukles rajona tiesas, Alūksnes rajona tiesas, Balvu rajona tiesas, Bauskas rajona tiesas, Cēsu rajona tiesas, Dobeles rajona tiesas, Gulbenes rajona tiesas, Jelgavas tiesas, Jēkabpils rajona tiesas, Krāslavas rajona tiesas, Limbažu rajona tiesas, Madonas rajona tiesas, Preiļu rajona tiesas, Rēzeknes tiesas, Rīgas rajona tiesas, Siguldas tiesas, Talsu rajona tiesas, Tukuma rajona tiesas, Valmieras rajona tiesas, Ventspils tiesas tiesneši.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!