Raksts

Latvijas sabiedrības veselība uz citu valstu fona: intriģējošākie indikatori


Datums:
24. oktobris, 2020


Autori

Providus


Domnīcas PROVIDUS apkopojums par OECD datubāzē atrodamajiem datiem.

Apkopojums PDF formā ir atrodams (šeitpdf).

Viens no iemesliem, kādēļ Latvija 2016.gadā iestājās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), – šīs organizācijas
vāktie dati un veiktie pētījumi, kuri ļauj dalībvalstīm ātri noteikt savas priekšrocības un vājos punktus. Pēdējos dažos gados Latvijā daudz diskutēts par mazo finansējumu veselības aprūpei, taču mazāk par to, kā ar citām valstīm salīdzināmies citās ar veselību saistītās tēmās.

Tāpēc domnīca PROVIDUS iedziļinājās OECD rīcībā esošajos veselībai veltītajos datos, lai īpaši izdalītu tos rādītājus, kur Latvija izceļas uz citu valstu fona.

Nav pārsteidzoši, bet rādītāju, kur mēs izceļamies negatīvi, veselības jomā ir daudz vairāk nekā iepriecinošo ziņu. Piemēram, Latvijā līdz 2018.-2019.gadam bija OECD valstu kompānijā zemākais dzīves ilgums, it sevišķi vīriešiem, visaugstākā mirstība ar infarktu un insultiem 30 dienas pēc uzņemšanas slimnīcā, paši zemākie izdevumi stacionārajai un ambulatorajai aprūpei.

Tāpat Latvijai bija/ir zems veselības aprūpes finansējums, zema nodarbinātība veselības un sociālajās jomās, maz medicīnas māsiņu. Latvijā ir liela novēršamā mirstība, daudz potenciāli zaudētu dzīves gadu, daudz smēķētāju un liels alkohola patēriņš.

Šis buklets ir tapis brīdī, ka Saeima lemj par valsts budžetu 2021.gadam, tai skaitā par veselības aprūpes finansējumu. Tādēļ galvenā šī apkopojuma mērķauditorija ir politisko lēmumu pieņēmēji. Ceram, ka apkopotie dati noderēs arī ekspertiem, ierēdņiem, žurnālistiem, akadēmiķiem, – katram, kuram rūp Latvijas iedzīvotāju veselība!

Apkopojums PDF formā ir atrodams (šeitpdf).

Kopumā esam apkopojuši informāciju par daudz lielāku indikatoru skaitu, nekā iekļāvām šajā bukletā (tai skaitā tādus indikatorus, kur Latvijas rādītāji neizceļas uz citu valstu fona), pilnais EXCEL fails atrodams šeit.

Datus par indikatoriem vāca un apkopoja PROVIDUS piesaistītais pētnieks Edgars Klētnieks. Esam pateicīgi Frīdriha Eberta fondam Latvijā, kā arī Latvijas NVO fondam par atbalstu šī apkopojuma tapšanā!

Materiāls “Latvijas sabiedrības veselība uz citu valstu fona: intriģējošākie indikatori” ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par šī materiāla saturu atbild Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!