Raksts

Latvijas Apvienotās Republikāņu partijas programma 8. Saeimas vēlēšanām


Datums:
07. augusts, 2002


Autori

Providus


Saraksts Nr 14.Programma reģistrēta CVK 2002. gada 6. augustā

Latvijā valda varas un valsts amatpersonu patvaļa, nostiprinās korupcija, organizētā noziedzība un ēnu ekonomika. Valsts varu sagrābuši politiskie grupējumi, kuru galvenais mērķis – valsts izlaupīšana. Tā rezultātā tika sagrauta lauksaimniecība un rūpniecība. Valsts budžetā nonāk mazākā daļa no ekonomiskās darbības ienākumiem, trūkst līdzekļi pensijām, medicīnai, izglītībai, zinātnei. Netiek risinātas bezdarba problēmas, sevišķi laukos. Likuma vietā darbojas princips: jo negodīgāk izturies pret valsti, jo labāk dzīvo.

Valsts varu sagrābušie politiskie grupējumi galvenokārt pārstāv Tautas partiju un Latvijas ceļu. Iedzīvotāju noguldījumu izlaupīšanu bankās un investīciju firmās, no kā iedzīvojās arī šie politiskie grupējumi, veicināja Latvijas banka, kuru vadīja Einārs Repše, kas tagad vēlas iekļūt Saeimā ar savas kabatas partijas Jaunais laiks palīdzību, lai šie politiskie grupējumi varētu turpināt valsts izlaupīšanu. Tāpēc viens no mūsu partijas galvenajiem mērķiem ir panākt, lai valsts izlaupītājpartiju un to atbalstītāju – amatpersonu darbība tiktu izvērtēta visu neatkarības gadu laikā. Lai Latvijas vēlētājs apzinātos, par ko viņš balso.

Mūsu partija apzinās, ka Latvijas vienīgā cerība ir valsts varas nomaiņa. Tāpēc viens no mūsu mērķim ir panākt, lai valsts varu sagrābušie politiskie grupējumi tiktu atstādināti no šīs varas un lai nepieļautu Saeimā atkal nokļūt negodīgām amatpersonām. Neticiet politikāņu vārdiem, novērtējiet viņu darbus.

Latvijā nepieciešams panākt, lai turpmāk novērstu iespēju politiskiem grupējumiem sagrābt valsts varu. To iespējams izdarīt, strikti nodalot izpildvaru no likumdevējvaras: Saeimu (likumdevēju) jāpārstāv tautas ievēlētiem deputātiem, valdību (izpildvaru) jāveido un jāvada tautas vēlētam prezidentam. Katram jābūt atbildīgam par savu darbu, bet ja tautas uzticība netiek attaisnota, tad tautai jādod iespēja šādas vēlētas amatpersonas atsaukt. Latvijā jāatjauno demokrātija – tautas vara.

Valsts izlaupīšanas ārprātā tika atstāta novārtā valsts ekonomika un vienlaicīgi galvenais uzdevums – rūpes par Latvijas tautu. Lauksaimniecība un rūpniecība tika sagrauta. Valsts uzņēmumi tika izpārdoti par “sviestmaizi”. Valsts zemi pēc tam nolēma pārdot ārzemniekiem. No ražotājiem mēs pārvērtāmies tirgotājos. Latvijas tirgū nospiedošs pārsvars ir ārvalstu precēm, arī lauksaimniecības produkcijā. No valsts ar attīstītu ražošanu Latvija ir kļuvusi par vāju ekonomisku valsti. Mums ir viens no niecīgākajiem valsts budžetiem. Lielākā daļa naudas līdzekļi no ekonomiskās darbības nonāk valsts izlaupītāju, ēnu ekonomikas un organizētās noziedzības darboņu, kā arī korumpēto valsts amatpersonu kabatās. Un visam tam pāri kā piesegjumts stāv valsts varu sagrābušie politiskie grupējumi.

Latvija ir zaudējusi ekonomisko neatkarību, ko valdošo partijas tagad cenšas aizstāt ar iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO. Viņiem šais Eiropas struktūrās atradīsies darba vietas, bet kas atliks Latvijas iedzīvotājiem? Pārdota valsts ārzemju biznesmeņiem un politiķiem, kas šeit būs kungi, bet mēs – kalpi.

Mūsu partija uzskata, ka valsts saimnieciskajā dzīvē vissvarīgākais uzdevums ir atjaunot valsts ekonomisko neatkarību. Valsts ekonomiskajā politikā anarhijas un izlaupīšanas vietā jāstājas politikai, virzītai uz ražošanas atjaunošanu gan lauksaimniecībā, gan rūpniecībā:

Nepieciešama vietējās ražošanas un vietējā ražotāja aizsardzība Latvijas tirgū, regulējot importu un stimulējot eksportu. Latvijas tirgū – Latvijas preci. Mēs esam neatkarīga valsts un esam paši tiesīgi noteikt, kādas preces mums valstī izdevīgi ražot un kādas mums izdevīgi ievest. Jāizmanto arī citi iespējamie stimuli vietējā ražotāja aizsardzībai: muitas nodokļi, sertifikācija, akcīzes nodokļi. Jāpanāk aizliegums zemi pārdot ārzemniekiem.

Un galvenais – jāuzsāk nesaudzīga cīņa pret organizēto noziedzību, tai skaitā korupciju, valsts izlaupīšanu, kontrabandu un ēnu ekonomiku, kas dotu iespēju ievērojami palielināt valsts budžetu, sākt reāli risināt ražošanas attīstību un sociālos jautājumus.

Vispirms nepieciešams panākt, lai ikviens cilvēks saņemtu iztikas minimumu, kas pašlaik ir ap 90 Ls mēnesī. Nepieciešams noteikt, ka minimālā alga ir ne mazāka par 120 Ls. Ikvienam jānodrošina nepieciešamā medicīniskā aprūpe. Jānovērš nejēdzības izglītībā, tai skaitā valsts augstskolu iedzīvošanās uz jaunatnes rēķina. Jāstimulē zinātnes un kultūras attīstība. Un apzināsimies, ka izlaupītājpartijas to nespēj veikt.

Vēlētāji! Mēs varam noteikt savas valsts likteni, ja izdarīsim pareizo izvēli.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!