Pētījums

Latvija. Pārskats par tautas attīstību 2002/2003. Cilvēkdrošība


Gads:
2003
Organizācija:
ANO Attīstības programma Latvijā


Autori

Providus


PĒTĪJUMA ANOTĀCIJA

Šogad ANO Attīstības programmas finansētais Pārskats par tautas attīstību analizē cilvēkdrošības stāvokli Latvijā. Cilvēkdrošība ir priekšnoteikums ANO Attīstības programmas ieviestajam tautas attīstības jēdzienam. ANO Attīstības programmas 1994. gada Pārskatā par tautas attīstību pasaulē (UNDP Human Development Report 1994) cilvēkdrošība definēta kā “brīvība no bailēm un brīvība no trūkuma”, kas jāskata kopsakarībā ar tautas attīstību.

Lai iegūtu plašāku informāciju par cilvēkdrošību Latvijā – par galvenajām problēmām un nedrošības avotiem, par riska grupām un to, ar kādām metodēm cilvēki cenšas sasniegt drošības sajūtu, pārskata ietvaros veikts pētījums par cilvēkdrošību 2002.gadā. Pētījumā noskaidrotas Latvijas iedzīvotāju lielākās bažas, kas saistītas ar piecām cilvēkdrošības problēmām:

  • Ekonomiskā drošība, it īpaši ienākumu regularitāte un pietiekamība;
  • Finansiāli un citāti pieejama kvalitatīva medicīniskā aprūpe;
  • Narkotiku izplatība;
  • HIV izplatība un saslimstība ar AIDS;
  • Organizētās noziedzības sekas

Pārskata mērķis ir veicināt pasākumu realizēšanu, kas stiprinātu Latvijas iedzīvotāju drošību un drošumspējas faktorus. Drošumspēja ir pārskata autoru iedibināts jēdziens ( angļu jaunvārds securitability) – indivīda spēja nenonākt nedrošā situācijā un nezaudēt drošības sajūtu, bet ja tas noticis, drošību un drošības sajūtu atgūt.

Autori izdala piecus galvenos drošumspējas faktorus – pozitīvas indivīda īpašības, pozitīvas tuvākās attiecības, ekonomiskā drošība, spēja pozitīvi iesaistīties sabiedriskos tīklos, sadarbīga uzticēšanās valsts institūcijām un starptautiskajām organizācijām.

Pārskata autori ir formulējuši vairākas prioritātes, lai nostiprinātu Latvijas sabiedrībā identificētos drošumspējas faktorus, piemēram, jārosina cilvēkus iesaistīties tīklu veidošanā, nekavējoties jānovērš varmācība pret bērniem, valdībai un pašvaldībām ir jāīsteno proaktīva nodarbinātības politika, pasīvie indivīdi ar īpašiem pasākumiem jārosina pievērsties savām nedrošības jomām, valdībai ir jāpierāda, ka tā strādā indivīdu drošības interesēs.

Latvija. Pārskats par tautas attīstību 2002/2003. Cilvēkdrošība

(angliski, PDF, 2528 Kbpdf)

(latviski, PDF, 1814 KBpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!