Raksts

Lasi! Nedēļas nogalei


Datums:
27. jūnijs, 2013


Autori

Providus


Foto: photophilde

Kaut arī spiegošana dominē šās nedēļas lasāmvielas piedāvājumā, iepazīstoties ar citiem Ivetas Kažokas, Indras Mangules un Ilzes Straustiņas ieteikumiem, iegūsiet vielu pārdomām arī par to, cik lielas nepatikšanas briest pasaules ekonomikā un no kurienes rodas bailes.

Iveta Kažoka

The Atlantic atrodams fantastisks, mītus izgaismojošs raksts par to, kā lielākās cerības aptaukošanās problēmas mazināšanai būtu jāliek uz … makdonaldiem, burgerkingiem un līdzīgām ātrās ēdināšanas vietnēm, kā arī uz jaunajām ēdienu veidošanas tehnoloģijām!

Vai sievietēm vēlīnajos trīsdesmit gados būtiski samazinās auglība? Nē, tas ir mīts un statistika rāda ko citu – apgalvots The Atlantic rakstā par to, cik ilgi var atlikt bērna laišanu pasaulē.

Mani nebeidz pārsteigt 3D printēšanas sniegtās iespējas – un kādēļ gan nevarētu izprintēt … dzīvojamās mājas? Vieglāki, kvalitatīvāki materiāli, mazākas
būvniecības izmaksas, inovatīvāks dizains – kādēļ gan ne?

Turpinot iepriekšējās nedēļās aizsākto iedzīvotāju izspiegošanas tēmu. Ja nu spiegošana netiktu slēpta? Ungārijā pieņemts jauns likums, kas liek tiesnešiem, ierēdņiem, citām augstākām amatpersonām piekrist savu privāto telefonsarunu ierakstīšanai, videokameru ierīkošanai mājās, epastu izspiegošanai. Tiesas piekrišana nav vajadzīga.

Vai sociālo tīklu laikmetā indivīdam ir tiesības “tikt aizmirstam”? Proti, lai interneta meklētāji pēc viņu pieprasījuma dzēstu kompromitējošu
informāciju. Francijas arhīvu veidotāji uzskata, ka šādām tiesībām nav jābūt. NYT piedāvā nelielu ieskatu diskusijā.

“What if” blogs joprojām ir labākā vietne internetā, kur izklaidējošā formā, atbldot uz kādu neparastu jautājumu, apgūt fizikas un ķīmijas pamatprincipus. Dažkārt jautājumi gan ir ne tik daudz neparasti, cik pavisam traki! Piemēram, kādos šķīdumos var braukt ar laivām?

Vai Ķīnas – un līdz ar to visas pasaules – ekonomikā briest īpaši lielas nepatikšanas?

Indra Mangule

Vegānisms un veģetārisms kā dzīvniektiesību izpausme – tradīcijas Āzijā un, ko mums no tām mācīties.

Senās filozofiskās debates par brīvību/drošību un par valsti/indivīdu jaunās skaņās (PRISM ASV novērošanas programmas kontekstā) – vēl arvien tik daudz juridisko un ētisko jautājumu, ko šķetināt.

Fobijas:no kā tās rodas un, ko ar tām iesākt? Cik neracionālas ir mūsu bailes?

I do not like the place I am coming from.
I do not like the place I am going to.
Why do I watch [the driver] changing the wheel
With impatience?
/Berthold Brecht – ‘Wheel Change’/
Raymond Tallis spriež par to, kāpēc cilvēkiem patīk gaidīt un stāvēt rindās.

Ilze Straustiņa
Spiegs starp spiegiem jeb nevienam nekad nevar uzticēties. Stāsts par puisi, kurš kalpoja diviem saimniekiem – Wikileaks un FIB


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!