Raksts

Lasi! Lasāmviela brīvdienām


Datums:
07. marts, 2013


Autori

Providus


Foto: mckaysavage

Turpinot tradīciju, saturīgi raksti un interneta vietnes, ko lasīt atpūtā no ikdienas darbiem. Iesaka Iveta Kažoka, Indra Mangule un Ilze Straustiņa.

Iveta Kažoka

Metro attiecības
Smalks teksts par cilvēku attiecībām Londonas metro – dziļi novērojumi arī par londoniešiem principā. Kādēļ metro vietējiem cilvēkiem ir īpaša telpa, ar īpatnējiem saskarsmes noteikumiem?

Vientulības gals
Pirmais analītiskais teksts par drīz nopērkamajām Google brillēm: kā dzīvot pasaulē, kur katru tavu sarunu kāds var, tev nezinot, ierakstīt video?

Referendums par būtisko
Šveicē nupat noticis referendums. Varētu padomāt: kas tur īpašs? Vai tad viņiem tādi nenotiek reizi mēnesī? Bet, nē, šis ir īpašs. Vēlētāji atbalstījuši ierobežojumus privātu uzņēmumu vadītāju atalgojumam.

Būtu labāk bijuši divi
Labi uzrakstīts, vērtīgs, aizraujošs raksts par paaudžu maiņu Ķīnā – vai “viena bērna politikas” paaudze spēj saprasties ar saviem vecākiem?

Viedokļu dažādība
Interesants teksts par to, vai Izraēlas sabiedrībā tiek tolerēta viedokļu atšķirība par attieksmi pret Palestīnu un palestīniešiem, un kā vairāki bijušie specdienestu vadītāji vēlas to mainīt.

Bagātība-nabadzība
Kādēļ cilvēki samierinās ar ekstrēmi nevienlīdzīgu bagātību sadalījumu? Lūk, fantastiska vizualizācija, kas sniedz atbildi: iespējams, cilvēki vienkārši neapzinās nevienlīdzības pakāpi.

Indra Mangule

Birokrātijas kultūra
Jans Banings ar savām fotogrāfijām no Bolīvijas, Ķīnas, Francijas, Indijas,
Libērijas, Krievijas, ASV un Jemenas salīdzina ‘birokrātijas kultūras’ rituālus
un simbolus, lai uzskatāmi parādītu gan atšķirīgo, gan līdzīgo šo valstu
pārvaldes administratīvajā darbā.

Kas vainas pārtikas industrijai?
11 gadus vecais Birke Baehr TEDx sarunās stāsta par to, kas, viņaprāt, nav īsti kārtībā ar pārtikas industriju.

Valsts nozīme
Politiskā zinātnieka Parag Khanna viedoklis par to, ko vispār mūsdienās nozīmē ‘valsts’.

Ilze Straustiņa

Zvaigznes nāve
Kā mirst meteorīts – Čebarkulas meteorīta pēdējo mirkļu rekonstrukcija.

Latīņu valoda mūsdienās
Izrādās, ka pat internetam ir sava latīniskā versija – interretialis. Kontekstā ar Romas katļu baznīcas galvas – pāvesta atkāpšanos un jauna pāvesta gaidās – kā mūsdienās lieto latīņu valodu?

Posts un mīla karā
Ne nedēļu bez bildēm! Iespaidīgi fotoattēli no II Pasaules kara foto arhīviem.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!