Raksts

LASI! Brīvdienām


Datums:
23. maijs, 2013


Autori

Providus


Foto: Laura (S)

Intervija ar Bilu Geitsu, raksts par ideālajiem franču vecākiem, kā tas ir - dzīvot bez atmiņas, poēma apsmietajiem - šie un vēl citi ieteikumi brīvdienām no Lindas Curikas, Martas Hercas un Ivetas Kažokas.

Linda Curika

Bils Geitss ir ne tikai viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem, bet arī viens no lielākajiem labdariem, kas pievēršas gan izglītības, gan veselības, gan dažādām citām jomām daudzās pasaules valstīs. Washington Post lieliska intervija ar Geitsu, kas ļauj iepazīt viņa filosofiju un ieskatīties nākotnes plānos, kā arī uzzināt vairāk par to, kā fonds nonāk līdz savām idejām par to, kurai jomai pievērsties.

Arī Latvijā ir parādījies uzņēmums, kurš aktīvi pārdod strukturēto ūdeni. Vai tā ir pseidozinātne vai patiesība – par to šajā rakstā.

Vecāki daudzās valstīs cenšas sekot franču vecāku piemēram. Viņi esot galvastiesu labāki par citu valstu vecākiem, jo īpaši, ja runājam par ASV valdošo liberālo pieeju bērnu audzināšanā. Francijā bērnu audzināšanai ir strukturēta pieeja, kur vieta ir arī vārdam “nē”, kurš nepatīk tik daudziem liberālas pieejas sekotājiem un bērni no agras bērnības netiek iemesti dažādās apmācību skoliņās un pulciņos, jo vecākiem svarīgāks ir savs brīvais laiks. Izrādās, bērni Francijā mazāk slimo ar ADHD (uzmanības deficīta/hiperaktivitātes sindroms) un lieto mazāk medikamentu. Kādēļ tas tā?

Iveta Kažoka

Kā nākas, ka Francijas prezidents tik ātri kļuva tik ļoti nepopulārs? Kādēļ Francijas iedzīvotāji viņam netic? Spēcīgs raksts par kļūdām, viduvējībām, dubulto morāli.

The Atlantic analītisks raksts par neveiksmi ar Facebook akciju publisku kotēšanu – mācība visiem, kas varētu gribēt pelnīt no akciju pirkšanas un pārdošanas. Sieviete, kas zaudēja daļu no mūža ietaupījumiem, un lielie spēlētāji, kas Facebook sāgā guva peļņu.

Jūs atrodaties pašai sevi stūrējošā mašīnā, jums priekšā uz šaura tilta izbrauc skolēnu autobuss, kam nestrādā bremzes, uz tilta ir vieta tikai vienai mašīnai – vai jūsu mašīnai jāpieņem lēmums glābt bērnus, pašai nobraucot no tilta, tādējādi jūs nogalinot? Aeon lielisks raksts par jaunajām tehnoloģijām un cilvēku lēmumiem – vai kļūstam par algoritmu vergiem?

Elpu aizraujoši ambicioza iecere – superdatoros modelēt cilvēku smadzeņu darbību. Ja izdotos, rastos iespēja labāk saprast un risināt psihiatriskas problēmas – neirozinātnieki spētu REDZĒT (pieredzēt) pasaules uztveri psihiski slimam cilvēkam. Projektam realitātes sajūtu piešķir ES šim nolūkam atvēlētais finansējums: miljards eiro. Un, pat ja neizdotos, šāda megaprojektu realizācija parasti rada daudz blakusefektus: negaidītas, noderīgas inovācijas un jaunus atklājumus.

London Review of Books recenzija par kādam īpaši neparastam cilvēkam (viens no visvairāk pētītajiem zinātnes vēsturē) veltītu grāmatu. Viņa īpatnība – nespēt veidot atmiņas. Katras 30 sekundes smadzenes “pārstartējas”. Kā dzīvoja cilvēks ar šādu pasaules uztveri?

Neveicas matemātikā? Un ja nu …. matemātiskās spējas varētu uzlabot pa ~30%, ELEKTRISKI stimulējot smadzenes? NATURE interneta lapa stāsta par kādu interesantu eksperimentu.

Vēl viens raksts par lielisko Somijas izglītības sistēmu. Šis teksts gan akcentē kādu Latvijā maz pamanītu somu skolu īpatnību: 1) mācīšanu sadarboties; 2) pašu skolotāju sadarbošanos, uzņemoties kolektīvu atbildību par visiem skolas bērniem (nevis tikai par savu klasi).

Marta Herca

Iedvesmojoša TED runa, kas veltīta tiem, kas cieš no vardarbības skolā Shane Koyczan: “To This Day” … for the bullied and beautiful.

Intelligent Life raksts par tikko Bukera prēmiju saņēmušo literāti Lidiju Deivisu, kuras stāsti ir tik īsi, ka pie vienas kafijas tases varot izlasīt 20. Daži stāsti pašas autores lasījumā.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!