Pētījums

Kas būtu jāuzlabo Latvijas partiju finanšu un priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumā?


Gads:
2011
Organizācija:
Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS


Autori

Providus


2010.gada Saeimas vēlēšanu kampaņa noslēdzās ar trim ziņām. Pirmā: visas partijas kopā kampaņai bija tērējušas mazāk līdzekļu nekā pašvaldību vēlēšanās. Otrā: politiskajām reklāmām vairs nebija izšķiroša loma vēlēšanu rezultātos, turklāt saruka to nozīme partiju tēriņos. Trešā: jau otrā kampaņa pēc kārtas beidzās ar salīdzinoši nelieliem partiju finansējuma regulējuma pārkāpumiem.

Tomēr pētījuma autore uzskata, ka Latvijas partiju finanšu sistēma joprojām padara politiķus atkarīgus no finansētājiem. Lai gan visu partiju 2010.gada vēlēšanās iztērēto līdzekļu kopsumma (3,6 miljoni latu) bija mazāka nekā 2009.gadā, tomēr, ja aplūko katru partiju atsevišķi, lielajām partijām joprojām kampaņām jāsavāc ļoti lieli līdzekļi.

Autore pētījumā aplūko konkrētas problēmas partijas finansēšanas jomā un piedāvā rekomendācijas, kā tās risināt.

(Kas būtu jāuzlabo Latvijas partiju finanšu un priekšvēlēšanu aģitācijas regulējumā? (1.63 MB)pdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!